Главният прокурор Иван Гешев подозира в опита за отстраняването му политическа цел. Това мнение той изразява в интервю пред Filternews.bg. Обвинител №1 приема критиката, че обществото е останало с впечатление за непремереност на действията при проверката в президентството, но не е съгласен с твърденията, че е незаконна. Гешев коментира и случая с кюлчетата в чекмеджето на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

На 15 юли Гешев бе извикан в Антикорупционната комисия, където трябваше да отговаря на въпроси, свързани с петорната експертиза на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, показала, че те са манипулирани.Там главният прокурор подчерта, че няма да бъде участник в политически процеси и борби. Утре за втори път в рамките на две седмици Гешев ще трябва да се яви пред парламентарната правната комисия, където темата на обсъждане е прилагането на закона и дейността на държавното обвинение. 

В началото на юли Висшият съдебен съвет отхвърли искането на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и на сегашния ръководител на министерството на правосъдието в оставка Надежда Йорданова за отстраняването му. Това стана след дълъг дебат, а Гешев остана на поста с 16 гласа "за" и 2 "против".

Ето как коментира той този факт в отговор на въпрос "Какво чувство ви обзе, когато разбрахте, че Висшият съдебен съвет взе решение да ви остави на поста, г-н Гешев - успокоение, удовлетворение или някаква друга различна емоция?"

"По-скоро умора. Изслушването продължи 14 часа, а изборът ми 11-12 часа. През цялото време на изслушването като юрист изпитвах срам пред колегите, които ни гледат, защото процедурата беше странна за нашата гилдия. По същество тя се състоеше от изказване на субективни твърдения, политически клишета и свободно цитиране на различни норми. Говоря за исканията за изслушването на министър Надежда Йорданова, между които нямаше никаква връзка. Едно от основанията за отстраняването ми бе това, че съм дал методически указания с цел да се намали броят на загиналите от пътнотранспортни произшествия, като се иска от съда изземане на моторното превозно средство, ако то е управлявано след употреба на алкохол и наркотици. Окачествих това искане като "просто нищо", заявява Гешев. 

За подозренията зад опита за отстраняването му да стои политическа цел

"Тя не е една. Една от целите е хората да забравят проблемите с цените по магазините, на горивата, инфлацията. Това е кризисен пиар. Определени политически субекти са партии, които се занимават само с една тема и тя е прокуратурата. Ако тази тема не съществува, не знам как тези политически субекти въобще ще функционират. Защото за тях други теми няма. Един техен представител дори каза, че прокуратурата е виновна и за цените на тока. Не знам как не са ни свързали още с войната с Украйна. Атаките срещу нас са свързани и с това, че прокуратурата засегна интересите на много хора. На богати хора. Резултатът е замразени милиард и половина евро, но никой не обръща внимание на този факт. А това е много сериозна сума. Логично е тези засегнати хора да искат да си върнат имуществото, а структурите, които работят срещу тях, да не съществуват. Когато бях прокурор в Градска прокуратура, един американски колега ме попита как се оказва въздействие върху българските магистрати. Казах му - първо се опитват да те корумпират, ако не могат, се опитват да те компрометират. Ако и това не даде резултат, най-вероятно се стига до бой. Но в България до третия вариант не се стига, защото първите два са ефективни. Сега обаче имаме и иновативен четвърти способ - като закриеш съд и прокуратура", заявява Гешев. 

Главният прокурор отбелязва, че на всички са известни тези хора. 

За нахлуването в Президентството през 2020 г. 

"Що се отнася до президентството - обществото остана с впечатление за непремереност на действията. Това мога да приема като критика. Но не и да говоря за незаконосъобразност на действията. За разлика от арестите на някои политически лидери след това, при които освен усещане за непремереност имаше и незаконосъобразност, както постанови съдът.", заявява Гешев. 

За изказването на председателя на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Томаш Здеховски, който оповести преди дни в Брюксел, че снимките с парите и златото от спалнята на Бойко Борисов са били манипулирани, Гешев заявява: 

"За мен е новина, че г-жа Йорданова трябва да вижда експертизи. Доколкото ми е известно, министърът на правосъдието е част от изпълнителната власт, а отделните магистрати нямат задължение да изпращат експертизите и на главния прокурор.

Не можем да говорим за доклад от прокуратурата до Европейския парламент. Повече от година имаше комуникация с различни представители от Брюксел, някои от тях бяха в България във връзка с проблеми с усвояването на евросредства. Поставяни са и въпроси, свързани с две досъдебни производства срещу бившия премиер Борисов. Проведохме диалог, отговорихме на въпросите, имахме писмена комуникация. Така че доклад в случая не е прецизният термин.

Те са уведомявани за определени обстоятелства, това е информация от служебен характер. Поне 3-4 пъти сме комуникирали писмено, няколко пъти устно сме отговаряли на различни въпроси от представители на Европейския парламент. Колегите от Градската и Специализираната прокуратура сигурно имат какво повече да кажат по същество, когато решат да го направят.

Не съм запознат с досъдебните производства и българската прокуратура няма да участва в политически процеси, още повече в очертаващата се предизборна кампания. Не можем, разбира се, да забраним политическа интерпретация на нашата работа, въпреки че през последните години тя пречи на работата ни и руши държавността."

Каква е комуникацията с европейските институции?

"Има много пропаганда по този въпрос, а едно от основните внушения е, че от отчетността на главния прокурор зависи получаването на парите по Плана за възстановяване и развитие. Манипулацията става типично по български. Темата за отчетността на главния прокурор, за която става дума в последния доклад на Европейската комисия, не е по настояване на европейските институции, а по искане на българското правителство. След това нашите "доброжелатели" казват, че това е искане от Европа. Познат механизъм, който съществува още от съветско време.", заявява Гешев. 

Какви са отношенията с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши?

"Комуникацията ни е много добра. Последният ни разговор беше в Люксембург, където бях един от четиримата-петима главни прокурори, които присъстваха на годишнина от създаването на Европейската прокуратура. Поехме ангажимент, че ще увеличим бройката на европейските делегирани прокурори в България до 15. Заедно с Италия сме двете страни, които сме изпратили най-много казуси в Европейската прокуратура. Имаме много добри професионални, в някаква степен лични отношения с г-жа Кьовеши. Между другото, много вредно е внушението, че Европейската прокуратура е началник на българската. Двете прокуратури имат съвсем различна компетентност. Европейската се занимава само със злоупотреби с европейски средства, а не с убийства и организирана престъпност - това е компетентност на нашата прокуратура.", заявява Гешев. 

За закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата и какво следва от това главният прокурор заявява: 

"Резултатът ще е амнистия на голяма част от всички 800 досъдебни производства и немалка част от съдебните. Промените в Закона за съдебната власт се направиха за 2-3 седмици и последиците ще са покъртителни. Хората ще видят, че организираната престъпност ще се върне в градовете им, защото тя няма да се разследва от централен специализиран орган, а от местната прокуратура. Представете си как ще разследваш местната мутра в Бургас, Варна, където всички се познават и дори са учили заедно. Организираната престъпност ще се завърне, вече се завръщат отвличанията, които смятахме за забравени. Опасявам се, че много бързо постигнахме за 2 години такъв регрес, какъвто не съм подозирал, че ще се случи.

Освен това ще се затрудни работата с европейските ни партньори. Те сега ми задават въпроси - с коя прокуратура ще сключват анекси, какво ще става с финансирането, със специалните разузнавателни средства, които се дават от този съд, който вече не работи. И аз не мога да отговоря. В резултат ще спре събирането на доказателства, свързани с тероризъм, трансгранична престъпност, пране на пари. Това без съмнение ще се отрази на репутацията на България в европейски план."

Какви цели си поставя Гешев

"Закрива се за първи път съд, който е действал на територията на цялата страна. Не знам как ще се работи в бъдеще. Ще се опитаме да спасим някои от досъдебните производства и да се погрижим за колегите си. Имам чувството, че държавата не иска резултати от битката с престъпността. Ако не беше така, щеше да промени Наказателния кодекс, който е от 1968 г., от времето на другаря Тодор Живков. Не може с неефективно оръжие да постигаш резултати като в Германия и Франция. Още когато се случи катастрофата с Милен Цветков, настоявахме да се отнемат автомобилите на шофьори след употреба на алкохол и наркотици. Това не стана. Сега има нова трагедия и като че ли чак сега се сещаме, че не сме промени законодателството. А какво правихме две години? Така че ще работим в обстоятелствата, в които се намираме. Прокуратурата няма врагове извън престъпността. Това, което се случва в момента обаче, работи за престъпността, а цената плащат хората със следващия пребит човек, следващата телефонна измама, следващия отвлечен. Ще работим, доколкото е възможно. Лошото е, че малкото, направено в борбата с престъпността, ще приключи.", заявява Гешев.