Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда предложенията на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и на предшественика ѝ Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Двамата сочат общо 13 основания за твърденията си, че Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и затова трябва да бъде отстранен. Решение за предсрочно освобождаване може да взето с минимум 17 гласа "за".

Преди началото на днешното заседание Гешев и Йорданова за пореден път си размениха остри реплики. Главният прокурор пожела успех на правосъдния министър в оставка. Тя му отговори, че успехът е за доброто на обществото и го призова да бъдат внесени обвинителни актове за тежки престъпления, които да издържат в съда.

Според Гешев исканията на Йорданова и Стоилов са политически мотивирани, целят овладяване на прокуратурата, отстраняването му от поста и "инсталирането на удобен главен прокурор".

Според Йорданова става дума за упражняване на конституционни правомощия, които задължават който и да е министър на правосъдието, ако разполага с данни за действия или бездействия на главния прокурор, уронили престижа на съдебната власт, да внесе искане за отстраняването му.

Гешев укори законодателя в свое изявление преди заседанието заради липса на реакция по предложенията му отпреди 2 години за по-тежки наказания на шофиращи, употребили алкохол и/или наркотици, използвайки случая с тежката катастрофа във вторник вечерта в София, и персонално Йорданова, че ползва като аргумент да иска отстраняването му указание, което издал към подчинените си в такива случаи да се иска конфискуване на автомобилите на извършителите на такива престъпления.

В отговор Йорданова каза, че указанията на Гешев са противоконституционни, а самият той по-късно ги е отменил. За настояването за по-тежки наказания тя коментира, че не тежестта, а неизменността на наказанията могат да възпрат тези, които извършват престъпления на пътя.

За катастрофата в София Йорданова бе категорична, че много институции носят отговорност за случилото се там.

Заседанието на ВСС се провежда на фона на два протеста - на "Правосъдие за всеки" и на гражданско сдружение БОЕЦ.

Дебатът във ВСС

Сред основанията за освобождението на Иван Гешев са разпространените преди две години от прокуратурата специални разузнавателни средства, с посочване, че на тях се чува гласа на президента Румен Радев, избирателното разгласяване на други доказателства, придобити с тайни способи, двоен стандарт - какво прокуратурата разследва и какво не, прокурорско бездействие по време на полицейското насилие през лятото на 2020 година, нарушаването на презумпцията за невиновност, констатирано и в осъдително решение на Съда в Страсбург по повод изказване на главния прокурор по делото срещу Николай и Евгения Баневи, пристрастност и предубеденост в публични изказвания на Иван Гешев и квалификации по отношение на неправителствени организации и професии, обвинението срещу евродепутата Елена Йончева, оценено от Европарламента като политическо и други.

Дотук съдебните кадровици са обсъдили изцяло едно от основанията, като изказванията по него сочат ясно очертано мнозинство и малцинство в полза на главния прокурор.

Първият пункт, който членовете на ВСС днес обсъждат, са огласени два разговора от специални разузнавателни средства.

След изброяването на детайлите Гешев заяви, че това искане представлява политически твърдения за личността на главния прокурор и просто цитиране на закони. Исканията и основанията за прекратяването на мандата са смешни, дори за студенти по право. Сигурен съм, че юридическата общност се забавлява, каза Гешев. Според него искането за предсрочно прекратяване на мандата му може да бъде обосновано с конюнктурни политически цели. Това искане е за политически удобна смяна на главния прокурор, каза Гешев.

Втората цел е да се злепостави ВСС, посочи той.

Ако Министерството на правосъдието иска промяна в Конституцията, има ред за това. Но явно някой не е прочел Основния закон. Да се ползва "антипрокурорската търсачка Гугъл" за доказателства не е сериозно, каза още Гешев и отбеляза, че няма от какво да се притеснява, дори целият инструментариум да бъде насочен към него.

В изказването си Гешев спомена разследването срещу Васил Божков и закриването на спецправосъдието.

Дебатите продължават.