Над 400 са обвиняемите в акция "Бяло"по противодействие на разпространението на наркотици. Това надхвърли очакванията ни. Образувани са 254 нови досъдебни производства. Извършени са над 300 претърсвания на адреси в цялата страна и цифрите постоянно се увеличават. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг по повод действията, предприети от прокуратурата в координация с МВР срещу разпространението на наркотични вещества.

В хода на операцията са иззети над 10 000 дози наркотици - марихуана, метамфетамини, дизайнерска дрога, кокаин и др.

"Това са вероятно над 10 000 дрогирани шофьори - потенциални убийци по българските пътища", коментира Милева. Тя съобщи, че само в един от проверените автомобили са открити 100 готови за пласиране дози амфетамин.Тя допълни, че са били намерени над 2700 стръка марихуана.

"Това е една цяла гора, засята с наркотици", заяви говорителката на Гешев.

Над десет нарколаборатории и помещения за производство на марихуана са открити в София, Добрич, Варна, Дупница, Тутракан, Силистра, Шумен и други градове. В една от тях, например, е намерена климатична инсталация, за която са били необходими сериозни инвестиции.

Разпространението на наркотици, особено в училищата и около тях, може да се определи като "бич на съвременното общество", каза Сийка Милева. Тя подчерта, че по тази причина главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на административните ръководители на прокуратурите в страната да активизират работата по делата.

Държавните институции трябва да предприемат единни действия за ограничаването им. Надявам се съвместната ни работа с МВР да продължи, заяви Сийка Милева и добави: "Общият ни враг е престъпността."

Когато усилията са съвместни, и резултатите са добри, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той съобщи, че са проверени над 1500 училища и райони около училища, над 1600 заведения, наркосборища и др. "Установени са и други престъпления, свързани с незаконно притежаване на оръжие, боеприпаси, крадени вещи", добави главният секретар на МВР.

Сийка Милева и Петър Тодоров обявиха, че и в бъдеще общите усилия на прокуратурата и МВР за противодействие на разпространението на наркотици ще продължат. "Наркомафията изобщо не трябва да бъде спокойна", каза говорителят на главния прокурор.