252 лица са задържани по акцията "Бяло" срещу наркоразпространиението, която тече от вчера на територията на цялата страна. Това съобщи на брифинг главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

"След моя заповед от 0:00 часа тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна по линия на наркотични вещества. До момента, по данни от около 8 часа сутринта, са задържани 252 лица и са образувани 220 бързи досъдебни производства. Проверени са стотици адреси, на които се извършват процесуално-следствени действия", заяви главен комисар Тодоров. 

Той разкри още, че са установени 10 лаборатории и оранжерии за производство на наркотични вещества.

"Продължава дейността по специализираната полицейска акция, така че ще има и допълнителни данни по темата", каза още главният секретар на МВР.

От думите му стана ясно, че на операцията, проведена тази сутрин от ГДБОП, се разследва група за трафик на нелегални мигранти.

"Работата по тази група, която е на едно сравнително високо ниво, продължи повече от 6 месеца. Към момента са задържани 10 лица", обясни Тодоров, като добави, че арестуваните са криминално проявени. Също така са извършени процесуално-следствени действия на 11 адреса. 

"В работата по тази група сме използвали и помощта на Европол, затова подробности за действията ще могат да ви бъдат изнесени от прокуратурата", отбеляза главният секретар на МВР.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че в резултат от действията на прокуратурата и полицията на територията на област Добрич, започнали на 7 декември 2022 година, има образувани 3 досъдебни производства и 5 бързи производства. От един от претърсваните адреси са иззети 15 броя пакетчета с амфетамин с тегло 10,82 грама и няколко пакетчета с марихуана.

Снимка: Окръжна прокуратура - Добрич

При друго претърсване е намерена и иззета голяма сума пари в евро. Общият размер на паричните средства е 30 180 евро.

Снимка: Окръжна прокуратура - Добрич

Работата по образуваните разследвания продължава активно и към момента под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Добрич, като действията се извършват в тясно сътрудничество с Областната дирекция на МВР в града.

Снимка: Окръжна прокуратура - Добрич

Предстои да бъде извършен анализ на доказателствата с оглед установяване на съпричастните към случаите конкретни лица и привличането им към наказателна отговорност, допълват от прокуратурата.