Апелативната специализирана прокуратура е отхвърлила исканията на бизнесмена Миню Стайков за отвод на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, съобщиха от държавното обвинение.

Вчера собственикът на "Винпром Карнобат" е подал исканията в прокуратурата. В тях бизнесменът твърди, че има неправомерни действия от страна на прокурор Кънев във връзка с извършваните персонални данъчни ревизии, както на него, така и на членове на неговото семейство. Освен това държавният обвинител бил упражнявал психологически натиск върху друг обвиняем, с цел даване на лъжливи показания, както и че е купувал земеделски земи в района на Поморие, Елхово и Тополовград от фирми, близки до собствениците на конкурентен винпром. 

От прокуратурата уточняват, че Миню Стайков иска отвод на Ангел Кънев по две разследвания, на които е наблюдаващ прокурор. По първото, което е образувано на 18 юли м.г. за организирана престъпна група за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол, бизнесменът е обвиняем. По второто, което е образувано на 9 октомври м.г. за организирана престъпна група за данъчни, документни и престъпления против паричната и кредитната система, обаче Стайков няма никакво процесуално качество.

Мотивите за отхвърлянето на исканията на бизнесмена са следните: 

  • твърденията за неправомерни действия и намеса на прокурор Ангел Кънев при извършваните данъчни ревизии на Миню Стайков и членовете на неговото семейство са голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства.
  • същото се отнася и до твърденията на обвиняемия за упражнен натиск от прокурор Ангел Кънев върху обвиняем при провеждането на разпит на 5 септември м.г. в Карнобат. От извършената проверка по повод на това твърдение се установи, че на посочената дата прокурор Кънев изобщо не е бил в града. Процесуално-следствените действия по делото са извършвани под ръководството на друг прокурор от Специализираната прокуратура;
  • напълно неоснователни са и твърденията на Миню Стайков за близки връзки и познанство на прокурор Кънев с физически лица и търговски дружества развиващи конкурентен бизнес.

Проверката на последните твърдения е извършена и от главния прокурор Сотир Цацаров, до когото са били адресирани копия от молбите за отвод, с оглед данни за дисциплинарни нарушения. От информация в Имотния регистър, както и от представените нотариални актове и други документи е установено, че през 2016 г. и 2017 г. прокурор Ангел Кънев е закупувал земеделски имоти в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, включително и чрез търгове, провеждани на сайта на фирма "Агрион". Всички земеделски имоти, част от които купувани от частни лица, са придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки са извършвани по банков път, а парите за сделките са с ясен и деклариран произход.

Според държавното обвинение, Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, сочени от Миню Стайков като конкуренти.

"Ръководството на прокуратурата е на становище, че исканията за отвод целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. Неслучайно тези искания са разпространени в определени медии и така в публичното пространство преди официалното им депозиране в съответната прокуратура. Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на Миню Стайков в София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност.

Ръководството на прокуратурата изразява позиция в подкрепа на всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани лица с цел осуетяване на разследването срещу тях. Ръководството на прокуратурата счита, че прокурор Ангел Кънев не е извършил твърдяните нарушения и работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства заслужава висока оценка", се казва още в официалното съобщение на държавното обвинение.