Апелативният специализиран наказателен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия за злоупотреба с европари Миню Стайков. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщи Нова, като се позова на съда.

Бизнесменът Миню Стайков, собственик на "Винпром - Карнобат", е в ареста от 8 месеца. Днес той се яви в съдебната зала в инвалидна количка, което предизвика съдия Галя Георгиева да попита лекарите каква е причината обвиняемият да не може да ходи. Те отговориха, че може той просто да не желае да ходи, но самите те нямат обяснение за неговата неподвижност.

Стайков е в ареста за това, че е използвал подставени лица за получаване на субсидии от ДФ "Земеделие" за подпомагане на селските райони и за конверсия на лозя. Заедно с него обвиняеми са още 7 души, регистрирали еднолични фирми, с които са кандидатствали за средства от фонд "Земеделие".

Той е обвинен и в ръководене на организирана престъпна група за данъчни престъпления и незаконно производство на цигари.

Специализираният наказателен съд го остави в ареста, а Стайков започна гладна стачка в знак на протест.