Защитата на Миню Стайков видя манипулация зад проверката в затвора, при която бяха открити нарушения. По-рано днес прокуратурата обяви, че в обща стая, която бизнесменът обитава в затворническата болница заедно с Митьо Очите, са открити големи количества храна, напитки и лекарства.

"Установено е, че в спалното помещение се държат голямо количество хранителни продукти: десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, множество пакетирани захарни изделия (шоколади, вафли десерти), множество хранителни продукти (колбаси, плодове, олио) и други малотрайни продукти. Към момента на извършване на претърсването Стайков вече е бил обявил гладна стачка. В помещението са намерени медикаменти и хранителни добавки, за които не са издавани медицински рецепти", се казва в официалното съобщение на държавното обвинение.

От прокуратурата съобщиха още, че Димитър Желязков-Митьо Очите е бил хванат с айфон, който криел в ластичен колан. По време на проверката той опитал да счупи нелегално внесения телефон, като ударил колана в земята.

Адвокатът на алкохолния бос - Лъчезар Таков, обясни, че много пъти го е посещавал и той бил на системи, за да му се правят вливания.

"Няма как Стайков да взима други лекарства", обясни юристът.

И допълни, че бизнесменът не е в инвалидна количка, защото изпитва любов да се движи седнал, а защото няма сили да води нормален живот. Гладната стачка била начин да се обърне внимание за несправедливостта, каза Таков и допусна, че всичко това било опит да се въздейства върху съдиите.

Колкото до намерената карта за телевизия, защитникът на Стайков обясни, че много други затворници имат право да гледат телевизия, имат право на безалкохолни напитки и това не е престъпление. А освен Стайков, в тази стая имало още трима души.

"Проблемът не е какво е намерено, проблем за прокуратурата е самият Миню Стайков", каза още Таков и беше категоричен, че имало непрекъснат натиск над лекарите, които "все едно влизат при смъртник".

Делото за мярката за неотклонение на алкохолния бос ще се решава през юни, реши междувременно състав на Апелативния спецсъд. Причината за това е, че на днешното съдебно заседание се яви само едно вещо лице от общо четирима. След справка от кабинета на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов съдът обяви, че тримата отсъстващи лекари са ангажирани със спешни операции и изпити. Те трябваше да бъдат разпитвани като свидетели във връзка с нова съдебномедицинска експертиза за здравето на Стайков, съобщи "24 часа".

Адвокат Таков каза, че държи на присъствието на всички вещи лица и не желае експертизата да бъде приемана, без разпит на всеки един от тях.

За да не нарушава правата на защитата и обвиняемия, съдът отложи делото за след пети юни. Експертизата трябва да установи дали Стайков може да остане зад решетките въпреки болестите, за които твърди, че го споходили.