Не сме диагностицирали Стайко Стайков, заявиха в писмо до медиите от "Пирогов" по повод публикации и информации, които поставят под съмнение професионалната обективност на екипа на болницата при изготвянето на медицинска експертиза на сина на бизнесмена Миню Стайков по делото срещу него.

Ето и позицията на болницата:

Във връзка с тиражирани твърдения, поставящи под съмнение професионалната обективност на екипа на болница "Пирогов", при изготвянето на медицинска екпертиза на лица, които са публично известни, заявяваме следното:

1. г-н Стайко Стайков е бил диагностициран и освободен от ареста от специалисти и от лечебно заведение, които нямат нищо общо с болница "Пирогов".

2. Лекарите на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" често са търсени като експерти по съдебни дела поради високия си професионализъм, компетентност и опит, особени при тежки и комплицирани случаи.

Ръководството на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД категорично отхвърля правените в подобни материали внушения и намира за напълно неприемливо имената на водещи специалисти от лечебното заведение да бъдат замесени в такива инсинуации.

Такива публикации са лъжа, която цели манипулиране на общественото мнение, създаване на негативни нагласи към лекарското съсловие и общо недоверие в институциите.

"Пирогов" и специалистите, които работят в болницата, винаги са били и ще бъдат сред важните стълбове на системата на здравеопазване и ще продължат да изпълняват отговорно професиналните си задължения.

Припомняме, че синът на бизнесмена Миньо Стайков - Стайко, беше пуснат под домашен арест заради влошеното си здравословно състояние. След като не се яви на предишното заседание на съда, адвокатът му обясни, че довереникът му е в болница. От своя страна магистратите поискаха 8-членна медицинска експертиза на здравословното му състояние.

Стайко Стайков е обвинен по дело за данъчни престъпления за близо половин милион лева, за участие в организирана престъпна група, за контрабанда на цигари и пране на пари.