Бизнесменът Миню Стайков, който вече от 8 месеца е в ареста, не е прекарал исхемичен инсулт, но бил отпаднал заради вегетарианство и отказ да се храни. Това е заключението на четирима лекари от "Пирогов", сред които и проф. Николай Габровски, прегледали Стайков. Те бяха изслушани от Апелативния спецсъд.

Медиците обаче обясниха, че за да са категорични в заключението си, трябва да бъде направен ядрено-магнитен резонанс на бизнесмена. Стайков обаче отказал с мотива, че не иска да се облъчва и защото страдал от клаустрофобия, съобщава "24 часа".

Правен му е бил ядрено-магнитен резонанс, но докато е лежал в МВР-болница, като изследването е било извършено в лаборатория, тъй като здравното заведеие не разполага с подобен апарат. Стайков имал уголемена простата и задържал урина, установили още лекари. Това му страдание обаче може да се лекува с медикаменти, е тяхното заключение.

Той също така имал и съдова болест, която обаче също може да се лекува с хапчета.

Миню Стайков бе пред съда в инвалидна количка, поради което съдия Галя Георгиева попита лекарите каква е причината той да не ходи. Те отговориха, че може той просто да не желае да ходи, но самите те нямат обяснение за неговата неподвижност.

Самият Стайков пък поиска да излезе от ареста, като предложи дори да му бъде сложена електронна гривна, за да се лекува.

"Нуждая се рехабилитация", каза Миню Стайков. Той добави, че вече съжалява, че се е занимавал със земеделие. Той уточни още, че е реабилитиран отдавна и никога не е имал проблеми с правосъдието. Това беше по повод казаното, че е бил съден преди 38-40 години.

"Имате предвид кражбата ли?", попита съдия Георгиева. "То беше кражба на гълъби", уточни Стайков.

Делото, за което в момента алкохолният бос е в ареста, е че е използвал подставени лица за получаване на субсидии от ДФ "Земеделие" за подпомагане на селските райони и за конверсия на лозя. Заедно с него са обвиняеми още 7 души - младежи, които са регистрирали еднолични фирми, с които са кандидатсвали за средства от фонд "Земеделие".