Собственикът на "Винпром" - Карнобат Миню Стайков, който от повече от осем месеца е в ареста, е обявил гладна стачка. Според адвоката му - Лъчезар Таков, така той протестира срещу несправедливата съдебна система.

"Всеки носи глава на раменете си и има право да си избира поведението. След като човекът не вижда надежда в правосъдната система и заради това обявява гладна стачка, за да обърне внимание на себе си, той е решен да отиде докрай", обяви адвокатът.

Таков коментира намеренията на клиента си в Апелативния специализиран съд, пред който Стайков обжалва задържането си под стража по новото обвинение - злоупотреба с евросредства.

Решение по жалбата ще има след седмица, когато ще е готова назначената днес комплексна тройна медицинска експертиза, която да установи може ли той да се лекува в болницата на затвора.

Припомняме, че Специализираната прокуратура първо внесе обвинение срещу Миню Стайков за ръководене на престъпна група за държане и продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Преди седмица прокуратурата повдигна ново обвинение на Стайков - за злоупотреби с еврофондове.

Според разследващите, той е използвал деца на свои служители за източването на пари по различни земеделски програми, заради което спецсъдът го остави в ареста. Най-тежката мярка за неотклонение беше поставена непосредствено след като изтече 8-месечният максимален срок за задържането му по първото му обвинение.