Специализираният наказателен съд постанови постоянен арест за собственика на "Винпром - Карнобат" Миню Стайков по обвинение за участие в престъпно съдружение за неправомерно усвояване на средства по две европейски програми.

Най-тежката мярка за неотклонение беше поставена непосредствено след като изтече 8-месечният максимален срок за задържането му по първото му обвинение - за ръководство на организирана престъпна група за данъчни престъпления и незаконно производство и разпространение на цигари.

Стайков чу съдебното определение в инвалидна количка. То може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран съд, съобщи БНР.

Адвокатите на бизнесмена Миню Стайков обвиниха прокуратурата, че иска на всяка цена той да бъде държан под стража.

Съдът отказа на искането за отвод, а преди това изслуша защо прокуратурата се съмнява, че има специално отношение към Стайков, а то е, защото, според адвокатите му, е внесено искане за неговия арест буквално часове след изтичащия максимален срок за задържането по другото му обвинение - за данъчни и акцизни престъпления. По това дело, каза адвокатът на Стайков, имаше и други задържани лица, които още на 30-и април са били освободени, но не и Стайков. Освен това, твърдят от защитата на Миню Стайков, данните във връзка с новото обвинение са били известни на прокуратурата от месеци и въпреки това тя е изчакала този срок, за да внесе отново искането за задържането му. Съдът отказа.

По-рано Прокуратурата внесе искане за постоянно задържане под стража на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, въпреки че и в момента той е в ареста. Искането е заради новото му обвинение за злоупотреба с европейски средства. Обвинението е свързано с данни за злоупотреба с пари по две европейски програми. С обвинение за същото са още 7 души, двама от които са в чужбина и се издирват, а останалите са на свобода срещу парична гаранция. Общо 18 млн. лева са средствата по двете програми, които групата около Стайков искала да усвои. Реално са получили обаче само 5 млн. лева. Според заместник главния прокурор Иван Гешев другите са били опазени благодарение на усилията на спецобвинението и въпреки трудностите, срещнати от служители на Държавен фонд "Земеделие". Затова и се проверява дали тези служители са били съпричастни към действията на групата, която Гешев описа като "роднини, близки, служители на алкохолния бос Миню Стайков".

Искането на прокуратурата за постоянното му задържане дойде в последния ден от възможното 8-месечно максимално задържане, каквото може да му бъде наложено във връзка с обвинението му за данъчни и акцизни престъпления.