Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на най-тежка мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Бизнесменът е обвинен за участие в престъпен сговор за злоупотреби с европейски фондове. Преди дни зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че още седем души, като двама са обявени за издирване. По думите на Гешев, става въпрос за европрограми, касаещи развитието на селските райони и конверсия на лозя. По програмата за селските райони са поискани и одобрени 11,5 млн. лв от ДФ "Земеделие", а по другата над 7 млн. лв. Фирмите кандидатствали по програмите формално не са били свързани с реалните собственици, но те са роднини, служители, деца на служители свързани с "бизнес империята Карнобат".

Очаква се съдът за насрочи час на делото по мярката за неотклонение на Миню Стайков днес.

През септември м.г. на Стайков бяха повдигнати и предявени обвинения и за участие в организирана престъпна група за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол, както и за престъпления против данъчната система, извършени при условията на продължавана престъпна дейност.