Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 54-годишния жандармерист, който във вторник вечерта блъсна 9-годишно момче в софийското село Лозен и избяга, съобщиха от държавното обвинение.

Служителят на Министерство на вътрешните работи е обвиняем по член 140 от Наказателния кодекс, който гласи: "Водач на превозно средство, който след превозна злополука, в която има участие, не окаже необходимата помощ на пострадалото лице, която е могъл да му даде без опасност за себе си или за другиго, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация".

Инцидентът станал на главната улица в село Лозен около 18.20 часа на 25 октомври. 54-годишният жандармерист Г.Д. е шофирал лек автомобил "Ауди". След като е блъснал детето, той не е оказал необходимата помощ. 

По случая е образувано досъдебно производство. На обвиняемият е наложена мярка "подписка". По неофициална информация около 3 часа след инцидента му е направена проба за алкохол с дрегер, като пробата е отчела 0,5 промила алкохол в издишания въздух. Все още не са известни резултатите от взетите кръвни проби. 

Същевременно жандармеристът бе отстранен от работа, а служебното му оръжие и карта бяха отнети.