Районният съд в Бургас остави за постоянно в ареста Петър Биберов-Кюфтето, който е обвинен като подбудител на палежа на дома на бургаския фоторепортер Борислав Пенков на 14 октомври.

Тогава запалена автомобилна гума подпали вратата на апартамента и електрическото табло с 27 електромера на входа, в който се намира жилището на Пенков.

На брифинг днес апелативният прокурор Любомир Петров заяви, че Биберов ще бъде съден за принуда и сподели пред журналисти подробности от криминалното му досие.

Кюфтето е няколкократно осъждан, включително като ръководител на престъпна група, палеж, увреждане на чуждо имущество и за нанасяне на лека телесна повреда срещу пострадалия от палежа Борислав Пенков.

Прокурор Петров добави, че 33-годишния бургазлия Румен Я. е с повдигнато обвинение за фактическото извършителство на палежа, като към момента се укрива от органите на МВР. Той също има предходни осъждания, основно за кражби. 

Петър Биберов беше докаран в съдебната зала при засилени мерки за сигурност и не пожела да бъде сниман. Ако съдът го признае за виновен, законът предвижда затвор от една до осем години или от три до десет, ако се докаже, че деянието е можело да заплаши живота на някого от живущите в блока.

Аз съм с влошено здраве, поддържам си иска за 50 хил.лева, които ще ми бъдат необходими за лечение, каза пък фоторепортерът Борислав Пенков.