Тази сутрин неизвестни запалиха входната врата на жилището на бургаския фоторепортер Борислав Пенков. Непосредствено пред входа му е запалена автомобилна гума, съобщи Нова.

Сигналът е получен около 3:30 ч., съобщиха от полицията в Бургас.

"Това не е сплашване, това е опит за убийство и не само на мен, на всички съседи", коментира Пенков.

Снимка: bTV

Пламъците бързо обхванали вратата на жилището на фоторепортера, гъст дим изпълнил стълбищното пространство.

"Първо чухме гърмежи, после се събудихме малко и всичко беше в пушек тук в стаите, не можехме да видим входната врата. Излязохме на терасата, обадихме се на 112", разказа един от съседите Калин Митев.

Пожарът е унищожил електрическото табло на целия вход. Служители на EVN казват, че всичко е унищожено.

Борислав припомня, че това е третият случай на посегателство срещу дома му, след като заведе дело за нанесен му побой по време на работа.

Той казва, че не е получавал лични заплахи. Посегателствата обаче започнали след като правил снимки на едно изгоряло заведение. Делото приключи миналия месец с извънсъдебно споразумение и една година пробация на криминално проявения Петър Биберов, съобщи bTV.

"Служебно оттам започнаха всичките неща и побоища, и трошене на стъкла. Оттогава, аз неуредени сметки нямам с други хора. И считам, че след като сме сключили споразумение, значи сме оправили нещата, но явно нещата не са оправени", споделя пред Нова Борислав.

"Те тогава ми казаха, че ми е бедна фантазията и какво ще ми случва оттук нататък и всъщност те си изпълняват заканите. Аз нищо лошо на никого не съм направил, една снимка за вестника - нищо повече. Обаче това вече не е сплашване, това е опит за убийство и то не само на мен, тука са цял вход хора", каза Борислав Пенков, цитиран от bTV.

Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и четирима огнеборци. На мястото на инцидента полицаи са извършили оглед, като иззели част от изгорялата автомобилна гума.

Полицията вече е задържала 37-годишния Биберов, като се установява съпричастността му към престъплението. Разпитани са свидетели на пожара, а в момента служители на енергодружеството се опитват да отстранят аварията, за да пуснат тока на живеещите в сградата.