"В тази обстановка на политическо и обществено напрежение няма онази ясна лява алтернатива, която да дойде след дясно управление. БСП днес трябваше да стои здраво с идеите си и да замени това управление с другото, което очакват хората" - това коментира бившият лидер на БСП Михаил Миков пред bTV тази сутрин.

"Това дали Борисов ще се отиде днес, утре или след шест месеца, няма да отмени големия въпрос - какъв е тонът, който задава БСП. Музиката на БСП трябва да бъде музика на солидарност, повече на социалистическата идея, отколкото на дребнавите заяждания", подчерта Миков, който отдавна е вътрешна опозиция на лидера на левицата Корнелия Нинова. 

"За съжаление, идеите, които предлагаме, не могат да спечелят обществен ресурс, който да даде подкрепа, която да ти позволи да реализираш тези идеи в управлението", каза още той.

Според него искането за Велико народно събрание е "пълен абсурд".

"Не може да се изпълни със съдържание действащата Конституция. Правова държава искат и днес протестиращите. Социална държава просто в България не се случи. Концентрация на капитала, растящи неравенства. Всичко това е големият въпрос, който стои пред левицата като цяло", на мнение е бившият лидер на БСП.

По отношение на Бойко Борисов и начина му на управление, Миков заяви, че той умее чисто човешки да създава симпатии.

"Може би пък България е свикнала на такъв тип лидери. Когато човек се държи прекалено сериозно, тогава не получава разбиране. "Аз съм прост и вие сте прости" е проста схема за постигане на симпатии", добави Миков.

"Смятам, че в момента той разбира, че има едно изчерпване на доверието с тези средства и търси други пътища. Да видим доколко ще е успешно", каза още социалистът.

Той призна, че не одобрява решението за вчерашния протест и шествие на БСП по улиците на София, които замениха традиционния събор на Бузлуджа.