Благодарение на съкратено производство тежки престъпници, като убиеца на 29-годишната Виола Николова или обвинения за бруталното убийство на Виктория Маринова, избягват доживотния затвор и често получават по-леки присъди.

Съкратеното съдебно следствие засяга първата инстанция на съда, в него обвиненият има право да признае фактите в обвинителния акт - това е признаване на факти, а не признаване на вина, обясниха юристи пред Нова тв. По този начин се приключва съдебното дело пред първата инстанция в едно -две заседания, тоест делото не се точи с години.

"При тази процедура обвиненият признава фактите и при определяне на наказанието, ако той бъде признат за виновен, доживотният затвор без замяна като вид наказание изобщо отпада, може да се наложи доживотен затвор, който автоматично се заменя с лишаване от свобода. Болшинството от колегите адвокати, когато имат такива случаи, съветват своите подзащитни, което е естествено и нормално, да признаят фактите - особено, ако вече всичко е събрано качествено и наистина се върви към осъдителна присъда. И това лице получава едно наказание, което задължително не е доживотен затвор", обясни бившият съдия Ивета Анадолска.

"Когато разсъждаваме от гледна точка на обществото, трябва да мислим не само за правата на извършителя, но и за това какви са преживяванията на жертвата при убийство, съответно - на близките на жертвата. Затова в обществото остава впечатлението, че наказателното законодателство се грижи повече за извършителите на престъпления, а не за жертвите. Затова трябва да бъдем много прецизни и моето лично мнение е, че главата от НПК, която предвижда съкратено съдебно следствие, трябва да бъде допълнена", коментира проф. Петя Шопова, адвокат и преподавател по право.