Експерти: Как и защо убийци избягват тежките наказания?

Трябва ли да отпадне съкратеното следствие при тежки престъпления...

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази глупост за намаляване на наказанието при признаване на вина трябва да бъде премахната за тежки престъпления. Тя обслужва статистиките и съдебната власт, а не интересите на хората.

КАКВО СТАВА С ЙОАН МАТЕВ,ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ

PEYTSCH

Щом няма да е най-тежката кастрация и лежачка по корем в килията...тогава го пуснете да излезе от съда с условна присъда...Цъдията може лично да го изведе, само за 10 минути...

Въобще като цяло е сбъркана нашата съдебна система

И какво ще стане, ако прокурора или съдията откажат споразумението предвид тежестта на престъплението!? Що за съдия ще е този, чиято съвест разрешава споразумение. Пак споменавам примерният ученик от В. Търново, който уби двама души -днес отново е на улицата студент -надежда за България и просперитета и!

Че някой има интерес да бъде така! 'Що при нашите нови братя (хамериканците) това не може да се случи! А между другото, първото нещо ( първата лекция) в юридическите факултети трябва да бъде разглеждането иизясняването (при активното учасатие на първокурсниците) смисъла на фундаменталната фраза „Онова, което се нуждае от доказване, няма отношение към същността на живота”. Последвано от въпроса: Защо в идеалната държава не съществува професията „адвокат”?! И за разведряване на атмосфератаа в залата, лекторът-професор задава въпроса към аудиторията: Коя е най-хубавата бира, т.е. държавата на произход? Въпросът е фундаментален, затова отговорът е от фундаментално значение!

Дайте шанс на роднините на жертвата за подобаваш отговор. Например в някой науки се казва следното - на всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие!

Целта на затвора е да изолира престъпниците от останалите хора. Да не живеят заедно. Но дълги години или до живот зад решетки и между 4 стени не е особено хуманно. Англия едно време хубаво е правела като е изселвала престъпниците в Австралия - на 3-4 месеца път с кораб тогава. Никакъв шанс да се завърнат, а при това все пак и по поносимо са живеели, отколкото в затвор.

Благодарение на опита си са създали общество,което сред първите с ниска престъпност.

Англичаните като създатели на най-голямата империя в историята на човечеството, не са изпращали осъдените в Австралия по хуманни причини, а просто от практически такива! За съжаление България няма колонии, нито пък излишна територия, за да прилага британския опит! Навремето имаше Трудови войски (вж. кой се помещава в бившето ГУСВ днес и си направи изводите!) и КЕЧ, които вече ги няма, но пък имаме НС с 240 депутати (вж. също за сравнение Беларус!).

Защо като се хване ДОКАЗАН ПРЕСТЪПНИК по 15-20 престъпление се съди САМО за на-тежкото ,А НЕ СЕ СУМИРАТ престъпленията и присъдата да е СУМАТА от полагаемото се за всяко отделно престъпление?

ходи в САЩ дето са в първата десетка по брой убийства на сто хиляди души,само някои в Централна и Южна Америка ги варят.

Ако исках в САЩ отдавна да съм се махнал. Искам в НОРМАЛНА и СПРАВЕДЛИВА България. За целта и аз не разбирам защо ако откраднеш 100 пъти по 10 000 лева ще те съдят по същия начин, както ако си откраднал 1 път по 10 000 лева. По същата логика Хитлер навремето е трябвало да носи отговорност само за едно убийство, а не за милиони. С българските закони дето за двойно убийство ти дават 3 години условно направо Хитлер явно го чакаше подобно наказание.

И аз мисля, че това не е правилно, но народното събрание явно мисли друго, защото и те са престъпници , и милят ако ги хванат какво ще им бъде наказанието аххаахах

" Затова трябва да бъдем много прецизни и моето лично мнение е, че главата от НПК, която предвижда съкратено съдебно следствие, трябва да бъде допълнена" С какво?

Да я допълнят, че съкратено следствие не се прилага за тежки умишлени престъпления като убийство, изнасилване и други. И тогава няма мърдане , ще си лежат в панделата.

Сега - откраднал за 200-300 лв. сумата малка. Ами ако се сумират щетите и присъдите - тогава крадци с 10-20 хванати кражби дори за 100-тина лева ще имат вече над 1000 лв. кражби и ще могат да бъдат съдени ефективно. Защо не се прави като в САЩ - всички присъди се сумират и хоп - 150 години затвор - иди го излежавай. Да, ама престъпниците в момент на престъпление не мислили че ще бъдат хванати. И по-добре - ще лежат , но поне ще има справедливост.

се започва с наказание порицание,възпитание,условна и като порасне пак условна,защото първата му е като непълнолетен и едва след това ефективна,обикновено няколко наведнъж защото като го хванат докато разбере за какво питат си признае няколко други,като излезе за месец два пак ги извърши пет-шест докато го хванат и пак в затвора и вече е опасен рецидивист,дори и да е бил под година първият път и едва при следващо осъждане е вече над 2 години като рецидивист дори и да е краднал за 50 лева.

В България се раждат и отглеждат садисти, защото има създадени условиа затова. ьВЬИНЖВНО И ПОЛИТИЧЕСКАТА ЩАЪКА, ЗАЩОТО ФЛИРТУВА С ЦИГАНИТЕ. ЬЗащо при Живков те бяха мирни и тихи хора?

Кой/кои хора и организации защитават с всите си ръце и останали крйници правата на "малцинствата" и ще си отговориш на въпроса!

Наказателното законодателство трябва да се грижи ИЗЦЯЛО за жертвите и техните близки, а не за престъпниците! НЕ-човекът няма право на грижи, след като си е позволил да се разпорежда с чужд живот и е причинил страдание...ето това мисли обществото!

Ами нали точно такива "експерти"като вас са измислили тези "съкратени процедури"Дано да пострадате ,да сте потърпевши, а извършителя да бъде съден по тази процедура.Колко такива случаи има?Колко почернени родители не видяха справидливост от вас? Вие сте инкубатор за престъпници.Иначе "преподавател" В България е страшно навсякъде вече,никъде няма сигурност ,защото престъпниците са на свобода.

Едната знае ли какво приказва,че е и точно предадено,тъй като го гледах сутринта по нова. Като признаеш изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителният акт това е признание за вина,а не както го каза едната,че вина не било необходимо да се признава.Освен това се иска да има и съгласие да не се събират нови доказателства и една тогава се редуцира с една трета предвиденото наказание,а доживотният затвор с наказание от 20 до 30 години лишаване от свобода. Ако подсъдимия лично в зала не го стори или се съгласи да не се провежда разпит на всички или някои вещи лица и свидетели не се прилага редукция на наказанието.

... и едно -две заседания няма признае ли изцяло фактите в обстоятелствената част на обвинителният акт,а е само едно и започва веднага без почивка след разпоредителното,ако подсъдимият поиска по да е по чл372,т.2,а ако само даде съгласие да не се разпитват всички или някои вещи лица и свидетели и да се ползват като доказателства съответните протоколи от досъдебното и заключения на вещи лица при постановяване на присъдата/чл.372,т.1 от НПК/ тогава може да са повече от едно заседания,но и присъдата не се определя по реда на чл.58А от НК/намалението и с една трета/.

Е, как? Вие ги хващате, ние ги пускаме. Стара максима.

Ама в някои държави няма доживотни, но има присъда по 200г Тоест - ако доживееш до 220г - спокойно можеш да си излезеш от затвора :)

Само , че в тези държава ако те съдят за няколко престъпления те сумират присъдите , а не като при нас да се взима най-тежката ! Нека да започнат да сумират присъдите и да видим кой колко му стиска да се прави на престъпник !

Точно така. Присъдите трябва да се сумират, а не да се взима най голямата. При сегашното положение един може и 10 души да убие и щом си признае ще лежи няма и 20 години.

Тази госпожа е много активна по темата. Представят я като професор по право в Русенския университет. Да погледнем нещата в този аспект. Дали убийците не избягват тежки наказания, защото даже инженерните университети започнаха да бълват юристи с дипломи?

Смърт за изродите, България е независима държава и не трябва да се подчинява на диктат от външни сили...

А кой го е измислил това съкратено производство , защо и за кога ?

Липсата на смъртното наказание дава крила на убийците. Правосъдието не трябва да се грижи за убийците, а за жертвите и обществото.

Спред мен всички които са с присъди над 15г трябва да са отделени в специално крило и на "специален хранителен режим", така че да могат да изкарат почти цяла година след влизането. Всички ще са доволни и е сравнително просто за реализация.

факти? Те са си факт и ако са събрани въпреки обвиняемия би трябвало да го поставят в по-тежка позиция. Ако той окаже съдействие е друг въпрос

Споменаха ,че през 2010 е отменена поправката ,която НЕ давала право на убийци и други извършители на особено тежки престъпления да се възползват от облекчена процедура и привилегиите ,които тя носи. Искам да знам коя е политическата сила на която го дължим! КОЙ лиши и жертвите и обществото от свещеното право да получат правосъдие и справедливост?

Това отдавна съм го казал. Не може при тежки престъпления да има съкратени следствия и намалени присъди.

ДА СЕ ВЪРНЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ- СТИГА ИГРИ НА ЕВРОЛИБЕРАЛИЗЪМ- СМЪРТ ЗА СМЪРТ!