25-годишният Йоан Матев, който бе осъден окончателно за убийството на ученика Георги Игнатов в столичната Борисова градина, вече е в Софийския затвор. Той е бил отведен от служители на Министерството на правосъдието на 10 юни, два дни след като Върховният касационен съд потвърди присъдата му от 6 години и 6 месеца "лишаване от свобода". 

Тъй като от наказанието ще бъде приспаднато времето, през което младежът е бил в ареста, реално 25-годишният Йоан ще излежи малко над 2 години.

15-годишният Георги Игнатов беше открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Момчето беше намушкано с нож. На записи от камери се виждаше, че младеж бързо напуска мястото на инцидента. След близо 2 години безрезултатно разследване, през февруари 2017 година полицаите задържаха 19-годишния тогава студент по право Йоан Матев. Оказа се, че брат му е завел разследващите до мястото, където според обвинението е хвърлил ножа, с който Георги е наръган в областта на сърцето.

През 2021 г. Матев бе оправдан от Софийския градски съд. Магистратите посочиха в мотивите си, че "липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството". По точно - няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят. Присъдата обаче беше подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав и един от членовете му.

Година по-късно обаче въззивната инстанция прецени, че има достатъчно доказателства за това, че Матев е извършил умишлено убийство. Според магистратите подсъдимият умишлено е умъртвил 15-годишния Георги с нож, като са били срязани множество вътрешни органи на момчето и то е починало от кръвозагуба. В същото време съдът оправда младия мъж по обвинението, че е причинил смъртта на ученика по особено мъчителен начин.

Решението на Софийския апелативен съд бе потвърдено от Върховния касационен съд. По закон Йоан Матев можеше да получи максимална присъда от 12 години "лишаване от свобода", тъй като по време на престъплението, което е извършил, той е бил непълнолетен.

"Все пак има някаква минимална справедливост. Хората са свикнали винаги да има липса на реално правосъдие. Наказанието обаче очевидно е неадекватно", заяви пред Нова телевизия вуйчото на убития Георги - Илиян Георгиев.

По думите му обаче до голяма степен вината е на закона и тълкуването му. "Изпитвам облекчение, че има осъдителна присъда и той ще влезе в затвора, макар и за толкова малко време", посочи още той.

"Гого е умрял по особено мъчителен начин и можеше съдът да даде максималната възможна присъда", каза още вуйчото на убитото момче.

"Когато съдебната система и правосъдието в България започнат да показват със сериозни, тежки случаи, че наистина са на страната на обикновения човек и обществото, тогава ще повярвам, че нещо ще се промени", категоричен е Илиян Георгиев.