Върховният касационен съд реши делото срещу Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния ученик Георги Игнатов в Борисовата градина в София през 2015 година. Това става известно от справка в деловодната система на съда.

Върховните съдии потвърдиха решението на втората инстанция, като увеличаха само обезщетенията за родителите на убитото момче от 150 000 на 200 000 лева.

На 25 октомври 2022 г. Апелативният съд в София призна Матев за виновен и го осъди на шест години и шест месеца затвор, както и да заплати по 150 хил. лева за неимуществени вреди за причинени болки и страдания на двамата родители.

От присъдата обаче ще бъде приспаднато времето на арест.

15-годишният Георги Игнатов беше открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Момчето беше намушкано с нож. На записи от камери се виждаше, че младеж бързо напуска мястото на инцидента. Две години по-късно МВР стигна до 17-годишния по онова време ученик Йоан Матев, който по това време вече е студент по право.

През 2021 г. подсъдимият бе оправдан от Софийския градски съд. Магистратите посочиха в мотивите си, че "липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството". По точно - няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят. Присъдата обаче беше подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав и един от членовете му.

През октомври м. г. Софийският апелативен съд обаче прецени, че има достатъчно доказателства за това, че Матев е извършил умишлено убийството. Въззивната инстанция отмени оправдателната присъда за Йоан Матев и го осъди на 6 години и 6 месеца "лишаване от свобода".

Според магистратите подсъдимият умишлено е умъртвил 15-годишния Георги с нож, като са били срязани множество вътрешни органи на момчето и то е починало от кръвозагуба. Съдът обаче го оправда по обвинението, че е причинил смъртта на ученика по особено мъчителен начин.