Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Софийския градски съд за 24-годишния Йоан Матев, подсъдим за жестокото убийство на 15-годишния ученик Георги Игнатов в Борисовата градина, и го осъди на 6 години и 6 месеца "лишаване от свобода". 

Тричленният състав на въззивната инстанция бе с председател Камен Иванов и членове Величка Цанова и Виолета Магдалинчева.

Матев ще трябва да заплати на родителите на жертвата и обезщетение в размер на общо 300 000 лева.

15-годишният Георги Игнатов беше открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Момчето беше намушкано с нож. На записи от камери се виждаше, че младеж бързо напуска мястото на инцидента. Две години по-късно МВР стигна до 17-годишния по онова време ученик Йоан Матев.

Миналата година подсъдимият, който в момента е студент по право в Благоевград, бе оправдан от Софийския градски съд. Магистратите посочиха в мотивите си, че "липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството". По точно - няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят. Присъдата обаче беше подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав и един от членовете му.

Днес обаче въззивната инстанция прецени, че има достатъчно доказателства за това, че Матев е извършил умишлено убийство. Според магистратите подсъдимият умишлено е умъртвил 15-годишния Георги с нож, като са били срязани множество вътрешни органи на момчето и то е починало от кръвозагуба. В същото време съдът оправда 24-годишния мъж по обвинението, че е причинил смъртта на ученика по особено мъчителен начин.

Мотивите на апелативните съдии ще станат ясни в едномесечен срок.

Решението на Софийския апелативен съд не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Междувременно Йоан Матев остава с мярка за неотклонение "подписка", определи съдът и разпореди да бъде уведомено съответното РПУ за проследяване спазването на мярката, както изисква законът.