Районният съд в Казанлък взе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 46-годишния мъж, който на 13 октомври беше изведен от дома си в квартал "Изток" от спецчасти. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Стара Загора.

Мъжът е обвинен за непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото - той е отправял ругатни и закани, включително за използване на оръжие, спрямо полицейски служители на Районното управление. Преди това той запали заведение в Казанлък, а след това на адреса си е започнал да хвърля предмети по полицейските служители, което е наложило на място да пристигне специализиран екип на МВР, в резултат на което мъжът е задържан. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост и е извършено в условията на опасен рецидив, посочват от съда.

Според него има реалната опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, тъй като има богато дисие. Той е осъждан шест пъти за престъпления от общ характер. По последното от тях е търпял ефективно наказание "лишаване от свобода" в размер от седем месеца и е бил освободен през юни м.г.

Извършват се действия и по разследване по досъдебно производство за палеж на търговски обект в града на 13 октомври, по което се установява съпричастността на 46-годишния мъж.

По думите на заместник районния прокурор Мария Михайлова, за квалифицирано хулиганство Наказателният кодекс предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до шест години. За престъплението, което касае палежа, предвиденото в закона наказание е "лишаване от свобода" от една до осем години.

Определението на Районния съд в Казанлък подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд - Стара Загора в тридневен срок.