Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще се събере извънредно на заседание в понеделник, за да възстанови на работа в прокуратурата вече бившия шеф на Комисията за конфискация и незаконно имущество и новосъздадената (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Вчера той подаде оставката си пред парламента и депутатите прекратиха пълномощията му.

Георгиев е пуснал молба, че иска да бъде назначен като прокурор в Специализираната прокуратура. Той не е бил на такава магистратска длъжност от 2011 година.

Тогава той беше първо беше назначен за зам.-министър на правосъдието, а след това оглави КПКОНПИ.

Георгиев беше в дълъг отпуск, докато текат проверките за неговата тераса върху покрива на блок с барбекю и сауна, започнала в разгара на Апартаментгейт. Вчера той заяви, че отдавна е решил да подаде оставка, но изчаквал всички проверки да приключат и да бъде оневинен.

"Държа в ръцете си акт на НАП, която показва, че съм чист човек. Анализира се всяка една стотинка, която е получена от мен и от моята съпруга като доход и за всеки един ден се прави анализ. Тази проверка доказа, че аз не съм извършил нито едно закононарушение. Не искам една хиперболизирана тераса, която беше едно абсолютно безумие, да се отрази по някакъв начин на работата на комисията", каза Георгиев пред журналисти.

Той обмисля да съди общината, защото през 2012 година, преди да купи жилището, е установено незаконното строителство на въпросната тераса, но нищо не е направено.

Първоначалната проверка на община "Слатина" завърши със становището, че почти 60 квадрата от навесите са незаконни. Шефът на столичния строителен надзор Влади Калинов обезсили това становище и заради това му се наложи да се раздели с поста си. Той се позова на декларация на бившия собственик, в която пише, че е строил тези навеси, преди да бъде издаден Акт 16 на сградата. Срещуположните аргументи гласят, че ако Георгиев е купил имота с незаконно строителство, то той трябва да понесе последствията от това. До месец се очаква да е готова новата проверка на инспекторите от "Слатина", която ще бъде окончателна, съобщи bTV.

Георгиев обаче обмисля да съди общината заради това, че през 2012 г., преди да купи апартамента, е било установено незаконно строителство и нищо не е направено.

Той съобщи, че е с охрана, защото е получавал заплахи за живота му. И се оплака как семейството му е било тормозено, децата му били снимани с дронове и са се страхували да излизат на терасата.

По думите му "очевидно" е имало атака срещу него от "олигарсите", но не назова имена и уточни, че няма доказателства.

Призна обаче, че е допуснал "грешка в комуникацията".

"Аз не можах да повярвам, че се случва нещо такова. Допуснах грешка, може би трябваше по-рано да изляза пред вас и да обясня. Извинявам се още веднъж, че не седнах всичко пред вас да обясня", обърна се той на медиите.