Главният прокурор Иван Гешев изпрати до служебния вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Бойко Рашков писмо, в което се отправя покана за провеждането на работна среща, съобщиха от прокуратурата.

В писмото се отбелязва, че в периода 25-28 май 2021 г. в София е проведена международна конференция „Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския регион. Постижения и предизвикателства пред правоприлагащите органи“, за участие в която е отправена покана и до служебния министър на вътрешните работи.

Същата е била отклонена поради служебен ангажимент на министър Рашков.

Поканата идва часове, след като говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заяви: "Прокуратурата влиза със сила в МВР, което заплашва да прерасне в открита война на институциите" по повод срещите на главния прокурор с новоназначените директори на ДАНС и ГДБОП.

С оглед необходимостта от продължаване взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт, в частност прокуратурата и МВР, бих се радвал да проведем работна среща“, се посочва в писмото на Иван Гешев до Бойко Рашков.

Снимка: Прокуратура

Главният прокурор изразява увереност, че „само с общите усилия на отделните власти, могат да бъдат постигнати желаните от българските граждани резултати, а именно ефективно противодействие на престъпността.“

Писмото до вътрешния министър завършва с думите: „считам, че традиционно добрата съвместна дейност между прокуратурата и МВР в рамките на нормативно установените правомощия, ще бъде надградена и доразвита, каквито са и очакванията на българското общество“.