Италианската прокуратура поиска 26 години затвор за 80-годишния италианец Анджело Броньо, обвиняем за убийството на българката Теменужка Н. Престъплението беше извършено в къщата му в Акри, Калабрия, през юли 2016 година, където 58-годишната ни сънародничка работела като негова гледачка.

Трупът й беше намерен близо до къщата, след като на полицията се обадил самият Броньо. В дома му властите се натъкнаха на локви кръв, говорещи за извършено клане. Според италиански медии възрастният мъж твърдял, че във фаталната нощ двама души се вмъкнали в жилището му, за да го ограбят, и го ранили с нож. Според прокурора обаче той се е самонаранил, за да заблуди разследващите, съобщи "24 часа".

Освен това Броньо твърдял, че дни преди убийството бил уволнил българката, тъй като не си вършела работата добре, но тя не се решавала да си тръгне. Версията му била, че крадците искали да вземат парите му, но се натъкнали на нея.

Прокуратурата обаче смята, че италианецът я е убил, тъй като се противопоставяла на сексуалните му желания. Най-вероятно той е направил опит да я изнасили. През 2012 г. срещу Броньо било заведено дело за сексуално насилие от друга жена, работила при него като гледачка. Тя обаче успяла да избяга.

Теменужка, преди да замине за Италия

Снимка: Личен архив/bTV

След убийството близките на Теменужка, която е от Радомир, разказаха, че са научили страшната вест от интернет и чак след като звънели в посолството и консулството ни получили официално потвърждение. Роднините споделиха, че трябва да платят между 2500 и 3000 евро, за да превозят тялото й до България - сума, непосилна за тях.

"Разбрахме от интернет, решихме да звъним по посолства, по консулства", разказа пред bTV синът й Юлиан Илиев. Чак след запитването от страна на семейството получили официално потвърждение за съдбата на жената.

Жената заминала за Италия след гурбет в Гърция, където вече нямало работа, тъй като семейството имало да връща кредит за апартамент. Първоначално била при възрастна жена, с която обаче не могли да се разберат, защото Теменужка не знаела езика. След това я преместили при Анджело Броньо, разказа синът й Юлиян Илиев пред bTV.

За последно тя се чула със съпругата му Виктория:

"Беше доста притеснена. Нещото, което ми каза, е, че иска да се прибере, за да си потърси работа в Гърция, защото не била доволна".