Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил решението на Апелативния съд в Пловдив, с което се отхвърля жалбата на Агенцията по вписвания за апорта на варненските акции от панаира в "Пълдин Туринвест". 

Решението е от 20 юли. В мотивите е записано, че Агенцията по вписванията, която е под шапката на Министерството на правосъдието, "не придобива качеството на страна в производството и респективно не притежава активна процесуална легитимация да атакува съдебния акт за отмяна на отказа ѝ да извърши вписване/заличаване/обявяване, както и че този акт е необжалваем и окончателен, поради което жалбата срещу него е недопустима". 

Дружеството е съвместно между бизнесмена Георги Гергов и общината. Ако сделката бъде финализирана, той ще придобие контрол над 79% от изложението. След като акционерите гласуваха да приемат варненския дял, Търговският регистър отказа да го впише. От "Пълдин Туринвест" обжалваха и Окръжният съд в града под тепетата постанови, че отказът е неправомерен. Преди по-малко от месец Апелативният съд отхвърли жалбата на Агенцията по вписванията срещу решението.

 

Засега не е ясно дали сделката ще бъде вписана. Преди дни министърът на икономиката Богдан Богданов заведе дело срещу община Варна заради собствеността в панаира, което би могло да блокира вписването до окончателното решение на съда.