Пловдивският апелативен съд отказа да разгледа жалбата срещу допуснатото от окръжния съдия Симеон Захариев вписване на варненските акции в панаира в доминираното от бизнесмена Георги Гергов дружество "Пълдин Туринвест", предаде "24 часа".

Счита се, че при финализирането на тази сделка, той ще придобие контрол от 79 на сто над международното изложение. В началото на май служител на Търговския регистър не се съгласи да впише на дела на Варна в капитала на дружеството, последва жалба и съдия Захариев определи отказа като незаконосъобразен. Той постанови, че решението му е окончателно. От Агенцията по вписванията обаче оспориха произнасянето му и делото стигна до апелативните магистрати.

Състав с докладчик Славейка Костадинова остави жалбата без разглеждане и прекрати делото.

"Агенцията по вписванията няма правен интерес да обжалва решението на Окръжния съд. Неоснователни са доводите, че правният интерес от подаване на жалбата е свързан с високия обществен интерес и със задълженията, които Агенцията по вписванията има, свързани с публичността и гаранциите за тяхната законосъобразност", е записано в определението, което подлежи на обжалване пред ВКС.

Общинската съветничка от "Демократична България" Веселина Александрова видя в това още време за казуса с панаира.

"На тази инстанция можеше да се каже: "Добре, имате право на жалба, но разгледана по същество, жалбата ви е неоснователна, затова вписвайте апорта." Това щеше да е окончателно и щяхме да осъмнем с вписани 79% от акциите в ръцете на Георги Гергов. Очакваме агенцията да обжалва", написа тя.