Общинският съвет на Пловдив прие от дневния ред на днешното заседание да отпадне предложението на "Демократична България" за обмяна на акции с община Варна в Международен панаир Пловдив и "Пълдин Туринвест".

За отпадането гласуваха 30 съветници, 11 бяха против, а двама се въздържаха.

Предложението за отпадане направи Йордан Василев от "Автентична лява БСП". Според него позицията на съветниците за панаира е вече изразена през януари тази година. В негова подкрепа бе и Йордан Илиев от ГЕРБ.

Решението от януари е правно нищо, сега предлагаме реална оферта на Варна, защити позицията си Веселина Александрова от ДБ. Идеята е община Пловдив да предложи на Варна 16% от акциите си в "Пълдин Туринвест", а в замяна да получи от Варна 29 на сто от акциите в Панаира. Според вносителите замяната удовлетворява и двете общини - Варна ще получи два пъти повече акции в "Пълдин Туринвест", а община Пловдив - пряка собственост върху 29 на сто от Панаира, каквато не е имала досега.

С едноминутно мълчание в началото на днешната сесия на пловдивския Общински съвет бе почетен поетът Петър Анастасов, който почина на 80-годишна възраст. Предложението направи председателят Александър Държиков.

"Вчера ни напусна писателят Петър Анастасов, почетен гражданин и автор на "Химн за Пловдив", съобщи той още в началото на сесията, след като песента звуча в залата. Прочете и съболезнователно писмо от писателя Антон Баев, което припомни живота на поета.

Петър Анастасов е роден на 27 октомври 1942 г. в пловдивското село Марково. Бил е главен редактор на вестник "Комсомолска искра", директор и редактор на издателства. Написал е сценария на филма "Църква за вълци", 3 телевизионни новели и 8 книги със стихове.