"Нивото на замърсяване на въздуха в София е било наднормено за всички станции, които са разположени на територията на Столична община, за периода 2015-2017 година, което предполага някакво увреждане - дали здравословно, или естествения дискомфорт да живееш в замърсена среда, затова всички граждани на София са засегнати", каза адвокат Димо Господинов от "Група за чист въздух" по БНР по повод решението на Софийския градски съд, който даде ход на делото, заведено на база колективен иск от "Група за чист въздух" срещу Столична община. То стана факт след година опити на групата и при отвод на трима съдии.

Първото заседание ще е на 12 юли от 13:30 ч. в СГС (Съдебната палата). На него се очаква да се установи какъв е кръгът на увредените лица, съответно - кой ще може да се присъедини към делото като част от колектива, с какви доказателства ще се доказва принадлежност към него, както и как ще бъде уведомен той за възможността за включване по делото.

Господинов посочи, че има предложение кръгът на засегнатите лица да бъде всички граждани, които живеят, учат или работят на територията на Столична община за периода 2015-2017 година. Адвокатите по делото ще работят напълно безплатно, но от "Група за чист въздух" се обръщат с апел към гражданите, които подкрепят инициативата за чист въздух, да съдействат със събирането на средствата за извършването на експертните оценки, които възлизат на 15 хил. лв.

Едно от исканията на "Група за чист въздух" е не да се предприемат мерки за компенсиране на колектива, а основното искане е да се преустанови нарушението: "То е превишаване на нормите за допустимо замърсяване на въздуха, което може да се случи чрез определени действия на Столична община или като се преустановят определени бездейства. За 2017 година продължава наднорменото ниво на замърсители във въздуха на София. Биха ни удовлетворили такива действия, които да доведат до ефективен резултат".

Според Господинов, Столична община до скоро не е имала програма, с която да следи качеството на въздуха: "Това е абсолютно нарушение, тъй като е длъжна да има такава програма. Съответно в тази програма трябва да бъдат предвидени мерки, с които да се понижават нивата на замърсяване във възможно най-кратък срок. Столична община прие такава програма през май миналата година, но тя по никакъв начин не отговаря на изискванията".

Адвокатът определи като недостатъчна мярката "Зелен билет", която Столична община въведе в дни при високо замърсяване на въздуха: "Това беше само еднократно и то в уикенда. В тази връзка увеличаването на цената на билета за транспорта не е мярка за стимулация за използването му".