Окончателната съдебномедицинска експертиза за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров е готова и ще бъде изпратена на турските разследващи, съобщи ръководителят на Окръжната прокуратура в Ямбол прокурор Дойчин Дойчев, цитиран от БТА.

32-годишният сержант от Гранична полиция бе убит на 7 ноември м.г. до елховското село Голям Дервент. Във фаталната вечера граничен наряд в състав сержант Бъчваров и служител на Министерство на отбраната вижда срез в оградата. Двамата слизат от автомобила, с който са се придвижвали и в този момент от турска територия по тях е открита стрелба. Граничният полицай е убит още с първия изстрел в главата, а военнослужещият успява да се прикрие зад колата и отвръща на огъня, след което стрелците бягат.

По-късно турските власти задържаха двамата братя Енгин и Мустафа Ергуван. В хода на разследването в Турция стана известно, че обвиняемите са били в пограничната зона за кражба на селскостопански животни.

 

Изготвената у нас експертиза е поискана официално по съответния ред вчера от турските разследващи, за да бъде приобщена към доказателствените материали по делото. Според нея граничният полицай е убит с един изстрел в главата с ловно огнестрелно оръжие 12-и калибър, обясни прокурор Дойчев.

По думите му убийството е извършено в т.нар. участък от мъртва точка във видеонаблюдението.

"Извършена е проверка. Най-близките камери, които са били до мястото на инцидента, са били в действие и са работели, но особеността е, че най-близко стоящата камера не обхваща мястото на престъплението", каза още той.

След събиране и прилагане на всички доказателства се очаква делото за убийството да тръгне по същество в турския съд. Към момента там е на етап разследване. И нашето, и разследването в Турция са в доста напреднал етап. Изчакваме някои заключения на балистични експертизи, които допълнително назначихме. Не е отпаднала възможността за екстрадиция на задържаните и гледане на делото от български съд, подчерта окръжният прокурор на Ямбол.