Главният секретар на МВР Живко Коцев излезе в болничен след разразилия се скандал, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на източници от МВР.

Това се случва в първия работен ден, след като в медиите и социалните мрежи изтекоха кадри, на които той е заснет с обвиняемите за ОПГ заедно с директора на Агенция "Митници" Петя Банкова баща и син Стефан и Мартин Димитрови, сочени като хора на контрабандиста Никола Николов-Паскал.

На една от тях главният секретар на МВР, който подаде оставка, а ден по-късно я оттгели, позира със скъп часовник. На кадъра, заснет на задната седалка на автомобил, Коцев е в компанията на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Друга снимка показва двамата в компанията на Стефан Димитров на летище София.

Фотосите излязоха часове, след като в съдебна зала стана ясно за СРС-та и свидетелски показания, които уличават оставената в ареста Банкова във връзки със Стефан Димитров и баща му, сочени за близки на обявения за издирване цигарен бос Паскал.

Също днес премиерът в оставка Николай Денков обяви, че е сезирал прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев. "Факти и обстоятелства, станали известни на акад. Николай Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател на Република България, пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов", заявиха от Министерски съвет.

Денков, който преди дни излезе на брифинг заедно с Коцев, и обяви, че върху висшият полицай е оказван натиск и няма да приеме оставката му, за което е информирал и президента Радев, днес се обърна официално и към министъра на правосъдието Атанас Славов. "По данни на г-н Коцев на 03.04.2024 година му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Г-н Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража", заяви премиерът в оставка. 

Скрийншот: bTV

Малко по-късно министърът на правосъдието поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) извършване на пълна проверка за установяване на фактите, и евентуално реализиране на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България. Славов настоява за проверка и евентуално търсене на дисциплинарна отговорност на Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по казуса "Коцев", съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В искане до ВПС, Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова, правосъдният министър в оставка настоява да се извърши "пълна, обективна и всестранна проверка на твърдяните факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка".

Искането се основава на получено в Министерството на правосъдието писмо от премиера в оставка Николай Денков, в което "се съдържа информация и се сочат обстоятелства за осъществено нарушение на служебните задължения от административни ръководители в Прокуратурата на Република България", се посочва в съобщението.

Конкретно министър Славов цитира заявеното от Живко Коцев в доклад до премиера Денков, че на 3 април му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата длъжност като главен секретар на МВР. Натискът, според Коцев, е бил упражнен от изпълняващия функциите (и.ф.) главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илиана Кирилова, в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.