Лена Бориславова защити главния секретар на МВР Живко Коцев с пост в социалната мрежа и обвини прокуратурата, че го е заплашвала да подаде оставка, в противен случай ще бъде разследван. 

"Ако има данни за престъпление, прокуратурата е длъжна да разследва, а не да иска оставки. Привикването на Живко Коцев от представители на прокуратурата и оказването на натиск да напусне службата си или в противен случай ще бъде разследван, е грубо нарушение на закона и престъпно поведение - на прокуратурата", категорична е Бориславова.

По-рано през деня тя коментира по бТВ, че дори по лицето на Коцев личи, че не е престъпник.

"И снимките, и часовниците са повод за въпроси, но зададени в рамките на законно образувано разследване", е позицията на Бориславова по повод разпространените фотоси, на които главният секретар е заедно с част от разследваните за контрабанда и за участие в организирана престъпна група с шефката на "Митниците" Петя Банкова. 

"И най-големият престъпник да беше, поведението на прокуратурата в конкретния казус е недопустимо. То е проявление на дълбоката държава и пълното погазване на правовия ред. Прокуратурата и службите у нас трябва да спрат да бъдат бухалка", смята бившата депутатка от ПП.

Тя прави уговорката, че не знае всички факти и обстоятелства около професионалния път и действия на г-н Коцев.

"33 години в системата за сигурност са много време в смутни години, но знам, че очернянето първо през жълти медии, както и опит за натиск от висши прокурори вместо повдигане на обвинение (ако има основания) не е нормално. Не е нормално за една европейска държава", възмутена е Лена Бориславова.

"Между другото, за снимките на Сарафов пред 8-те Джуджета нямаше чак такъв засилен журналистически интерес, възмущения и коментари. А те още са си актуални, особено когато негова заместничка е напът да стане министър на правосъдието", прави паралела Бориславова.

 

По-рано през деня премиерът в оставка Николай Денков заяви, че ще сигнализира прокуратурата за оказвания натиск върху Живко Коцев.

Ще изпратя сигнал по съответния ред до прокуратурата за оказания натиск над главният секретар на МВР Живко Коцев, защото може и да става въпрос за престъпление, заяви пред БНР премиерът в оставка Николай Денков.

"Главният секретар на МВР Живко Коцев докладва за натиск над него и пред мен, и пред президента Румен Радев. Така че и президентът е информиран какво се е случило - кои са хората и как се се случил натискът над Коцев", уточни той и добави, че върху Коцев "със сигурност е осъществен натиск - както от министър Калин Стоянов, така и от най-високопоставени лица в прокуратурата - този натиск трябва да бъде разследван", категоричен е Денков.