Николай Денков няма да приеме оставката на Живко Коцев и процедурата по уволнение няма да бъде извършена, като за това е информиран лично президентът Радев. Това обяви премиерът по време на извънредния си съвместен брифинг с главния секретар на МВР.

"След като проведохме разговора (бел-ред. - с Живко Коцев), се обадих на президента Радев. Оказа се, че те са имали също разговор с г-н Коцев. Президентът е информиран за това, което сега ви казвам и аз. При това положение се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението по същество, което се иска от г-н Коцев. Така че ви информирам, че няма да бъде придвижена тази процедура и президентът знае, той е съгласен, че при тези обстоятелства това не е редно", заяви Николай Денков.

Преди това той уточни, че вчера е получил доклад от Калин Стоянов, в който се е предлагало Живко Коцев да бъде освободен от длъжност като главен секретар на МВР.

"Пишеше, че става по желание на Живко Коцев", допълни Денков. Той каза, че е поискал лична среща с Коцев, провели са дълъг и откровен разговор.

Живко Коцев е подал тази молба за напускане под натиск от страна на министъра на МВР и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата, заяви премиерът в оставка.

"Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев. Нямаше връзка с него, бяха взели телефона му. Имаше период, в който никой нямаше връзка с него. Той е професионалист. 33 години служба в МВР. Той е с безупречна репутация. Затова си дава сметката, че бягството в този случай е грешният ход", обясни премиерът в оставка.

 

Попитан от журналисти за оценка на имената в бъдещия служебен кабинет, Денков отговори, че такъв коментар би бил проява на лош вкус. А по отношение на заканата на Кирил Петков да изключи от партията Георги Гвоздейков, ако номинираният за служебен министър на транспорта приеме поста, премиерът заяви: "Не бих искал да смесвам позициите, но който се интересува повече, може да отвори устава на "Продължаваме промяната" и да разбере за какво става дума".

Денков каза още и Гвоздейков, и другите двама от кабинета му, които са получили предложение да продължат да ръководят министерствата и при Димитър Главчев, са го информирали за решението си. Това са Кирил Вътев и Галин Цоков. Единственият представител на сегашното правителство, с когото не е говорил отдавна, е Калин Стоянов.