Главният прокурор Иван Гешев сподели в своя профил в Туитър коментар за доживотните присъди на двамата атентатори от Сарафово, които бяха прочетени днес от състав на Специализирания наказателен съд.

"Доживотни присъди без право на замяна за свързаните с "Хизбула" подсъдими, участвали в терористичния акт в Сарафово. Българският съд и прокуратура направиха възможното, за да се получи справедливост за загиналите петима граждани на Държавата Израел и българина Мустафа Кьосов", пише Гешев.

По-рано днес петчленен състав на съда постанови най-тежката присъда за двамата обвинени атентатори. Наказанието обаче беше обявено задочно, тъй като Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан са в неизвестност и от години са обявени за издирване от Интерпол.

Отделно двамата бяха осъдени и на 10 години затвор за използването на фалшиви шофьорски книжки у нас.

Двамата обвинени от ливански произход, като Фарах е с австралийски паспорт, а Хасан - с канадски.

Съдът ги призна за виновни, че са помогнали на извършителя на терористичния акт - алжирският гражданин Мохамед Хасан Ел Хюсеин, който загина при взрива.

Магистратите постановиха още подсъдимите да изплатят обезщетение на пострадалите от атентата и близките на загиналите, като общата стойност на неимуществени вреди е над 100 млн. лева.

"Кръвнината" е рекордна за България, като за отделните случаи сумите са 3, 6 и 10 млн.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи на летище "Сарафово" в Бургас стана обект на терористична атака. При взрива загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса - Мустафа Кьосов, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души.