Върховната касационна прокуратура взе на специален надзор делата за убийствата на 18-годишната Андреа Руменова в белослатинското село Галиче и на 28-годишния Тоско Бозаджийски в Солун, съобщиха от държавното обвинение.

Разпореждането е на главния прокурор Иван Гешев.

Голото тяло на абитуриентката Андреа бе открито на 11 януари около 8.40 часа в семейната къща в Галиче. Момичето е било пребито, изнасилено, а след това гърлото й е било прерязано. Андреа била сама, тъй като баща й и брат й работели в Англия, а майка й имала ново семейство и не контактувала с дъщеря си. Часове по-късно за жестокото престъпление бе задържан 17-годишният Аксел Олеков. На младежа бе повдигнато обвинение и е в ареста.

На 20 януари бащата на момичето се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. По време на разговора главният прокурор пое ангажимент и впоследствие издаде заповед, с която разпореди на административните ръководители на прокуратурите да извършат проверка на разследванията по две и повече досъдебни производства срещу един и същ обвиняем, какъвто е случаят с обвиняемия за убийството.

28-годишният Тоско Бозаджийски пък изгуби живота си на 5 януари в Солун, след като беше нападнат от привърженици на ПАОК и при опит да избяга беше прегазен от автомобил в Солун. Досъдебно производство бе образувано и в България на 21 януари с постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура.

С постановление на главния прокурор разследването по досъдебното производство е възложено на Национална следствена служба.

На среща в Министерски съвет на 20 януари с министър-председателя Бойко Борисов и бащата на убития млад мъж, главния прокурор Иван Гешев пое ангажимент да сезира Софийска градска прокуратура, която да прецени налице ли са данни за образуване на досъдебно производство на територията на България.