Районна прокуратура-Търговище привлече към наказателна отговорност за съхранение и разпространение на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица ненавършили 18 години, 30-годишен мъж от град Омуртаг, съобщиха от държавното обвинение.

П.С. е обвинен и за това, че чрез електронни съобщения установил контакти с лица, ненавършили 14-годишна възраст, с цел създаване на порнографски материали. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ случая прокурор с оглед довеждането му в съда за определяне на мярка за неотклонение.

Младият мъж е задържан при специализирана операция на служители на ГДБОП, реализирана под надзора на прокуратурата, в хода на която били извършени множество процесуални действия в продължителен период от време.

Установено е, че П.С. съхранявал на електронни носители порнографски материали с участието на непълнолетни лица, споделял ги и ги разпространявал. А освен това, той използвал социалните мрежи, за да осъществява контакт с малолетни лица, като целта му била да ги убеди да участват в създаване на материали със сексуално съдържание. От дома на мъжа била иззета компютърна и информационна техника.

Работата по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура-Търговище. Предстои внасяне в съда на искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо П.С.