Свещеник към Старозагорската митрополия на 50-годишна възраст е задържан от антимафиоти и обвинен от Районната прокуратура в Хасково за разпространяване на порнографски материали с участие на лица, които изглеждат на ненавършили 18-годишна възраст, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Мъжът е бил задържан от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" вчера, след като е засечен да разпространява порнографски материали. Установено е, че от март 2023 г. до октомври 2023 г. свещеникът е разпространявал чрез мобилни приложения порноматериали - снимки и видеоклип с участието на лица с неустановена самоличност на видима възраст под 18 години.

При извършените претърсвания на места, които е обитавал, са иззети един преносим компютър и два мобилни телефона със снимки и видеоклипове с порнографско съдържание.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. По делото се извършват активни действия по разследването - разпити на свидетели, огледи на веществени доказателства. Предстои назначаване на експертизи, допълват от прокуратурата.

Предишният подобен случай в региона бе в края на ноември миналата година, когато в Хасково в рамките на национална акция бе задържан 44-годишен мъж, който бе уличен за съхранение и разпространение на снимки и видеоклипове с неприлично съдържание с участието на деца.