Състав на Районния съд в Свиленград определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо свещеник, обвинен в разпрострнение на порнографски материали с участие на лица, които изглеждат ненавършили 18-годишна възраст в условията на продължавано престъпление, както и за държане на такива материали, съобщиха от Съдебната палата в Хасково.

Припомняме, че 50-годишният служител на Старозагорската света митрополия бе засечен от служители на Главна дирекция "Борба с организираната преспъност" да разпространява чрез мобилни приложения порноматериали - снимки и видеоклип с участието на лица с неустановена самоличност на видима възраст под 18 години. Иззети бяха преносим компютър и два мобилни телефона, пише БТА.

Съдът е приел, че има обосновано предположение, че обвиненият е извършил престъплението. Съществува и реална опасност същият да се укрие и да извърши престъление с оглед на това, че е публична фигура - православен християнски свещеник и от тази си позиция много ясно е следвало да разбира, че деянието е с висока степен на обществена опасност, са други доводи на магистратите за решението.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Хасково, допълват от съда.