Върховният касационен съд окончателно оправда бившия заместник-кмет на София Евгени Крусев по обвинението за длъжностно престъпление във връзка с ремонта на улица "Граф Игнатиев", съобщиха от съда.

Той бе подсъдим за това, че в периода 27 юни - 5 декември 2018 година в качеството си на зам.-кмет на Столичната община, като възложител нарушил служебните си задължения, предприемайки действия за съществено изменение на договор за обществена поръчка с цел да набави облага за "Джи Пи Груп" АД и от това са настъпили значителни вреди за Столичната община.

За разлика от спецпрокурорите, които пред две инстанции настояваха Евгени Крусев да бъде осъден, върховната прокуратура се отказа от искането той да бъде признат за виновен.

Според Върховния съд едва след започване на изпълнението на договора, сключен след провеждане на обществена поръчка, е било установено, че залегналите виброизолационни подложки и предвиден вид релси на трамваите по ул. "Граф Игнаитев", предложени по възложения от общината проект, не следва да бъдат полагани поради тяхна неефективност за конкретните цели. Затова се е наложило да се премине към спешни действия по промяна.

Установено е, че за всяка стъпка, предприета от Крусев, за която той бива обвиняван в нарушение, е подхождано след вземане на отношение на професионални технически експерти и прилагане на дължими административни алгоритми.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.