Горяща печка близо до железопътните линии е причинила взрива в Хитрино. Това стана ясно на поредното заседание по делото, след като бе прочетена експертиза.

Друга възможност, която се разглеждаше, бе, че искра от контактната мрежа е причина за въпламеняването на изтеклия газ. Според експертите това обаче не се е случило. Взривът е станал от 3 до 5 минути след излизането на влака от релсите.

Защитата поиска експертизата да не се приема, защото не се основава на обективни данни, но съдът отхвърли иска.

Съдът прие заключенията по допълнителната пожаро-техническа експертиза по делото "Хитрино". Според защитата тя не е обективна, не почива на обективни данни и обстоятелства и изложените данни и обстоятелства не могат да служат за нуждите на настоящия процес.

Съдът обаче прие, че не са налице основания допълнителната пожаро-техническа експертиза да не бъде приета към настоящия момент. Нейната цел е била да съобрази новопостъпили, несъобразени при предходната експертиза обстоятелства, на които допълнителната е отговорила.

Припомняме, че на 10 декември 2016 г се случи влакова катастрофа на гара Хитрино, последвана от газов взрив.

Експлозията уби 7 души и разруши 24 къщи, а много други постройки в селото също пострадаха сериозно. Като обвиняеми са привлечени машинистите на влака, тъй като има данни, че са влезли с прекалено висока скорост в Хитрино и така са предизвикали дерайлиране на цистерните.