Омбудсманът Мая Манолова дава на съд кмета на с. Хитрино Нуридин Исмаил, заради непредоставена от него информация във връзка с жалби на граждани, чиито имоти са пострадали при взрива в края на 2016 г. Това стана ясно днес в с. Хитрино, където общественият защитник даде приемен ден за хората.

"Има процедура по налагане на наказание пред Районния съд, която до момента никой омбудсман не е налагал по отношение на никого, но тъй като в случая има отказ да се предостави информация и документи, за първи път ще дам кмет на Районен съд", категорична бе Мая Манолова. 

Омбудсманът е и съпредседател на Националния обществен съвет, отговорен за разпределянето на средствата от кампанията на Български червен кръст, дарени от граждани за възстановяване на покъщнината и домовете на местното население. На място в с. Хитрино бе и екип на БЧК, воден от заместник-председателя на червенокръстката организация д-р Валентин Пеев.

Омбудсманът информира журналистите, че по дарителската кампания на БЧК са събрани общо 2 млн. и 76 хил. лв., от които до момента са разходвани 1 млн. 500 хил. лв. Това са пари за възстановяване на изгорялото обзавеждане и електрическо оборудване на хората - за нови ел. уреди и мебели и към момента няма жалби за ощетено домакинство.   

 "Това, което направих днес обаче е, че залепихме  на подходящи места  два списъка. Един - за 250 000 лв. за ремонти, които според кмета са изпълнени по получатели и друг списък за още 250 000 лв., които по негово предложение трябва да бъдат разпределени между хората за строителни материали. Кметът поиска те да му бъдат дадени от дарителската сметка на БЧК, което няма да стане, докато не се уверя, че хората са съгласни със списъците", подчерта омбудсманът.