Пет години затвор за Франк Р. и четири години зад решетките за Манон Х., постанови съдът в Мюнстер, Германия. Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, приблизително равна на три милиарда евро. Конкретно присъдата е за това, че двамата са набрали 320 милиона евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. Адвокат от Мюнхен, който е прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки, пък получи две години и 9 месеца затвор, информира АРД за края на съдебния процес.

Двамата съпрузи са действали като европейски финансов център за глобалната измама с фиктивната криптовалута. 50-годишната Манон Х. и 71-годишният ѝ съпруг Франк Р. са основали дружество в Гревен, Германия, за тези транзакции и са сключили договор с Ружа Игнатова, организаторката на измамата.

Задържани по подозрение в пране на пари

Българката с германски паспорт Ружа Игнатова е мозъкът на схемата с криптовалутата. В периода 2014-2016 г. тя популяризира OneCoin в международен план на пищни събития. След това самопровъзгласилата се за "криптокралица" се укрива. Сега фигурира в списъците на ФБР като един от десетте най-издирвани престъпници.

Разплитането на схемата започва през 2016 година след подаден сигнал от бланков клон на Sparkasse в германския град Щайнфурт в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Подозренията тогава са предизвикали стотици транзакции на обща стойност 320 млн. евро в рамките само на няколко седмици. Според прокуратурата двойката от Гревен е получила няколко милиона евро комисиона за минимум усилия.

Процесът в Мюнстер продължи общо три години. В рамките на 43 дни изслушвания съдът хвърли светлина върху измамата. Според пирамидалната схема са били продавани тъй наречените "образователни пакети", осигуряващи на клиентите напълно безполезни акции в криптовалута. След това купувачите са били подвеждани да вярват, че могат да "добиват" валутата, и им е било представяно фиктивно увеличение на стойността, посочва още германското издание. 

Минимални надежди за изплащане на компенсации

Твърди се, че обвиняемите не са били наясно с всички подробности за измамата с OneCoin. Съдът обаче е убеден, че е имало достатъчно признаци за това, че става въпрос за измама. Освен това съпрузите от Гревен не са имали необходимото разрешение за такива финансови операции.

Адвокатът от Мюнхен е обвинен, че е превел 20 милиона евро по сметки в чужбина с фалшиви данни. Защитата твърдеше, че обвиняемите винаги са смятали OneCoin за надеждна валута. Затова и пледира за оправдателна присъда или лека условна присъда.

Дори и след постановените присъди е малка вероятността засегнатите лица да получат обезщетение. Дотук прокуратурата е успяла да осигури само 28 милиона от общо около три милиарда евро завлечени пари, разяснява АРД.

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова изчезна през 2017 година и оттогава следите ѝ се губят. Предполага се, че се е укрила, след като е била предупредена, че е издирвана и може да бъде арестувана. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, а според друга се намира в Дубай. Нищо от това досега не е доказано и цели 6 години след изчезването ѝ местонахождението на Игнатова остава неизвестно.

 

Материалът е публикуван в DW>>