Директорът на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж " Кирил Гератлиев В МОН ще реши дали да уволни Ангел Ангелов, който в момента е експерт в Агенцията, след разговор помежду им. Ангелов изнасял конфидециална информация, съобщи БНТ.

Гератлиев също е бил заплашван от Ангел Ангелов. Според Гератлиев причината за заплахите било разкритието, че Ангелов изнася конфиденциална информация за европроекти.

Според Кирил Гератлиев всичко започнало на 29 ноември 2018 г.. На заседание на Комитета за наблюдение на програмата станало ясно, че представителят на Съюза за стопанска инициатива Иво Костов притежава непублична информация за европроекти.

Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Оперативна програма" Наука и образование за интелигентен растеж": Очевидно има данни за това, че се действа и се злоупотребява, когато някой е вътре в администрацията и работи в колаборация с някой отвън. Аз не мога да дам повече детайли как.

Според Гератлиев 12 души от Агенцията са имали достъп до изтеклия файл. Финансови щети нямало, но заради потенциален конфликт на интереси, Гератлиев се насочил към експерта, оценяващ проекти - Ангел Ангелов. Предприел мерки като го изолирал от управлението на проектите и го преместил в друг кабинет.

-Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж":  -Той дойде при мен притеснен и в самия кабинет ме заплаши.

-Какво ви каза?

- Ще срути Оперативната програма, ще срути Изпълнителната агенция, такъв род заплахи.

Първоначално Кирил Гератлиев приел всичко за празни думи. Решил да реагира чак когато на 18 януари се прибрал от командировка и намерил колата си със срязани гуми. Подредил фактите и решил, че е дело на Ангелов. Подал сигнал в полицията и доклад до министър Красимир Вълчев.

Подозирам, че и аз съм записван, но няма от какво да се притеснявам. Всичко, което се случва в Агенцията, се проверява по няколко пъти, на няколко различни нива, заяви Кирил Гератлиев.

Той каза още, че Ангелов е назначен с конкурс в Министерството през октомври 2016 година от тогавашния министър Меглена Кунева. Той го наследил като служител от Главна дирекция "Структурни фондове" след създаването на самостоятелната Агенция за оперативната програма. Колкото до това ще бъде ли уволнен Ангелов...

Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" заяви: Какво решение съм взел аз няма как да го споделя с вас в момента, аз трябва да седна първо да поговоря с г-н Ангелов, този разговор трябва да се случи между мен и него, аз съм неговия работодател.

В момента Ангел Ангелов не е на работа.