"Използването спрямо когото и да било на специални разузнавателни средства е било на законово основание и по съответния ред. Вероятно политици са попаднали там случайно". Това коментира пред bTV Димитър Узунов, бивш представляващ Висшия съдебен съвет по повод изнесените данни, че са подслушвани опозиционни политици, както и служебния премиер Стефан Янев.

Той добави и че вярва на Специализирания съд, че не е издавано разрешение за използване на специални разузнавателни средства спрямо служебния премиер и лица от политически формации, споменати в медиите. 

Узунов отбеляза и че издаване на разрешение за използване на СРС-та се прилага при тежки присъди, които предвиждат от 5 години лишаване от свобода. Изисква се и мотивирано искане, както и приложени доказателства, добави експертът.

Той даде пример с подслушвано криминално проявено лице, което може да си говори с някой, който след време става народен представител. "Кой е подслушван тогава", попита Узунов и определи твърденията за използване на СРС-та спрямо политици като предизборно говорене.

Димитър Узунов обясни още, че всеки съдия може да даде подобно разрешение. 

По думите му не може да се заличат следите на използвано СРС, а и не всяко такова е доказателство, ако не е минало по законовия ред. Узунов коментира и темата за искане на затваряне на спецсъдилищата, като каза, че исканият анализ не може да се направи за два месеца.

"48 000 дела за 10 години, дори и 6 месеца е малък срок за подобен анализ. През тези 10 години и дела има 2705 подсъдими, 2300 са с осъдителни присъди, 405 - с оправдателна", каза бившият представляващ ВСС.

Той добави, че има осъдени знакови фигури - Румен Овчаров, на първа инстанция, кметицата на "Младост", шеф на сектор в криминална полиция и други.