Софийският апелативен съд отказа да пусне от ареста Димитър Любенов, предизвикал тежката катастрофа на околовръстното. При инцидента на 25 септември загина френски гражданин. Други двама пострадаха.

Според обвинението тогава Любенов е седнал зад волана на поршето си след употреба на алкохол и наркотици и е блъснал със 195 км/ч другата кола, в която е бил французина.

Това е поредният отказ на магистрати да освободят мъжа. Преди около седмицата Софийският градски съд отказа на Любенов да го пусне на свобода. Тогава в съдебната зала Любенов заяви , че има тясна връзка със сина си и майка си и и няма как да лъже детето си повече къде е, а защитата изтъкна, че няма достатъчно доказателства, че престъплението е извършено умишлено, каквото е повдигнатото обвинение. Любенов пък посочи, че няма кой да се грижи за възрастната му болна майка, както и за детето му.

Днешното решение на апелативния съд в София е окончателно. По делото се очаква комплексна експертиза за инцидента. Предстои да бъде разпитана и пострадалата при инцидента френска гражданка, съпругата на загиналия.

Инцидентът предизвика огромен скандал не само заради загиналия французин. След удара се разбра, че Любенов е шофирал след употреба на наркотици и алкохол, и най-вероятно е бил ескортиран от полицейска патрулка. Самият той твърди, че е дал на служителите 200 лв., за да го карат след него. Преди това се обадил на дринк енд драйв. Според адвоката му обаче именно полицаите са изгонили този шофьор и Любенов трябвало да кара сам. Случаят доведе до скандал и между МВР и прокуратурата. От полицията обявиха, че прокурор не е разрешил да бъдат арестувани заподозрени полицаи. Държавното обвинение пък отговори, че за задържането до 24 часа преценява само полицията. Този случай привлече внимание и заради приликата му с катастрофата на столичния булевард "Черни връх" с участието на Георги Семерджиев.