Състав на Софийския градски съд оправда депутатката от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова по обвинението за неизгодна сделка.

Тя беше изправена пред Темида заради случай от 2009 година, когато е била председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия (ССА) и сключила договор с "Литекс Комерс" АД на Гриша Ганчев. Той бил свързан с предоставени на академията 9 726,224 дка земеделски земи в района на Балчик. Сделката с "Литекс" била за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност за срок от 10 години, като "Литекс Комерс" трябвало да плаща на висшето училище 17 500 лева годишно или по 1.80 лева на декар. Според прокуратурата обаче в резултат на договора академията претърпяла вреди в размер на 1 326 671.36 лева.

Председателят на състава съдия Атанас Атанасов прие обаче за недоказано, че е настъпила значителна вреда от въпросния договор, а това е основен елемент от състава на престъплението, в което Светла Бъчварова е обвинена.

Присъдата може да бъде протестирана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Делото в СГС протече по съкратената процедура, като Бъчварова поиска разпит само на шестима от посочените от прокуратурата 25 свидетели. Сред тях бе и бившият министър на земеделието в кабинета "Станишев" Валери Цветанов. По време на процеса Бъчварова твърдеше, че договорът, който тя е сключила през 2009 година все още е в сила, като два пъти е бил анексиран със знанието на министерството на земеделието, припомня "Лекс".