Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу народния представител Димитър Аврамов. Той, заедно с двама негови помагачи, са предадени на съд за търговия с влияние, осъществено в условията на продължавано престъпление.

Разследването установи, че в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността "Тировец" в землището на Монтана (в производствена база на "Гала - М" ООД), с пет деяния, Аврамов, в съучастие като извършител с бившия общински съветник Методи Петков и В. Ч. - помагачи, поискал от бизнесмена Светослав Илчовски сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи, собственост и арендувани от фирма на бизнесмена. Депутатът приел сумата от 100 000 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от директора на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана Зорница Аврамова - за да отмени заповед от 31 август 2011 г. за служебно разпределение на ползването на масивите в землището на с. Стубел, за да издаде заповед от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи за въвод във владение на фирмата на бизнесмена в масив 128 в землището на селото, както и да се съобрази със сключено доброволно споразумение за ползването на земеделски земи в землището на селото за следващата стопанска година (2012/2013 г.).

Наред с това депутатът казал, че ще упражни влияние и върху началника на полицията в Монтана Даниел Псалтиров за осигуряване на полицейска охрана и достъп до земите, обработвани от фирмата на Илчовски, по време на жътвата на реколтата от рапица.

Аврамов беше арестуван през юли 2012 г. По онова време той беше депутат от ГЕРБ, но след задържането веднага беше изключен от партията. През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения.

През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. Главният прокурор поиска имунитета му, а той доброволно се отказа от него. Миналата година пък стана ясно, че делото отново в прокуратурата, но вече в специализираната.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.