Софийският градски съд ще се произнесе в срок от един месец по едно от гражданските дела за разменените бебета, родени в болница "Шейново", потвърдиха за БТА от съда.

Днес се състоя последно заседание по делото, отново - при закрити врата. То е по иск за обезщетение за 300 хиляди лева от едно от семействата и е срещу лечебното заведение.

Случаят е от края на 2022 г., когато стана известно, че децата на две родилки са били разменени. На 13 януари 2023 г. здравният министър Асен Меджидиев изрази задоволство, че "този проблем е решен", потвърждавайки, че бебета са при биологичните им майки. След това, на 1 февруари, едно от семействата внесе в съда иск за обезщетение от болницата. През март м.г. беше внесен и втори иск от другото семейство.

По време на днесашното заседание беше разпитана една от майките на разменените бебета. В съдебната зала тя заяви, че не е имала възможност да провери гривните заради спешното изписване в "Шейново".

"Разказа това, което се е случило, че не е имала възможност да провери гривните поради спешното изписване, не знаем каква е причината на спешното изписване при нея. Вероятно в края на работния ден всеки бърза да си ходи и поради тази причина е спешно изписване. Тя няма спомен, секцио е било раждането, реално тя е била под упойка, но тя не може да каже. Не е виждала веднага бебето и не е виждала собственото си бебе в продължение на три месеца", заяви Стоян Стойков, адвокат на семейството.

На предишното заседание бяха разпитани лекари, акушерки от болницата и близки на пострадалото семейство.