Софийски градски съд насрочи делото срещу народния представител Радостин Василев да започне по същество с разпит на двама свидетели и четирима експерти на 7 ноември, предаде БТА. Днес се проведе разпоредително заседание, като страните по делото, както и съдът приеха, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в хода на досъдебното производство.

Василев е обвинен за опит за принуда. Обвинителният акт по делото беше внесен от прокуратурата на 4 юли. Според обвинението Радостин Василев принуждавал народния представител Христинка Иванова от "Има такъв народ" да напусне парламентарната групата, обясни пред медиите Василев, след като беше призован в Националната следствена служба на 5 юни.

Днес съдът отхвърли внесения граждански иск от Христинка Иванова за причинени неимуществени вреди за 10 000 лева.

По време на заседанието адвокатът на Василев - Ина Лулчева помоли делото да бъде насрочено за след 29 октомври, тъй като клиентът ѝ има намерение да участва в предстоящите местни избори. Василев каза, че повече по темата ще бъде изнесено утре на специална пресконференция.

Във връзка с делото срещу него Василев каза, че желае то да приключи максимално бързо, за да се установи истината. На въпрос каква е тя, той отговори, че "през 2022 г. мафията си купи "Има такъв народ", а през 2023 г. същата тази мафия си купи "Продължаваме Промяната - Демократична България", аз съм единственият, който през целия този период се противопоставяше на всички тези действия на тези формации и в момента, същата тази мафия, която протестирахме срещу нея 2020 г. - ми отмъщава".

По думите му обвиненията срещу него са "измислени", както и експертизата по делото, а обвинителният акт е "смехотворен".

"Основните лица на мафията са ГЕРБ, Делян Пеевски и всички свързани с тях. Те стоят на първия ред в парламента", каза Радостин Василев в отговор на въпрос, кои са лицата на мафията, цитира думите му БТА.

В деня, в който беше призован в НСлС - 5 юни, Радостин Василев каза, че не е заплашвал никого и не е принуждавал никого, каквато е истината. Едно изречение беше, което им казах - не съм извършил престъплението, за което бях привлечен като обвиняем, обясни тогава депутатът.

Василев каза още, че политическата класа, на която  обявил война - и за "Има такъв народ", и за "Продължаваме промяната", ще му носи "такива скалъпени обвинения". Той нарече обвиненията " натиск срещу него" и "шантаж". На всички е ясно, че това няма как да мине и нищо няма да се случи, пореден срам за прокуратура, коментира тогава депутатът.