В Софийски градски съд е внесен обвинителен акт срещу независимия народен представител Радостин Василев за опит за принуда, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото е образувано и разпределено на съдия. Предстои насрочване на разпоредително заседание.

По-рано от държавното обвинение обявиха, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, за да бъде Василев привлечен като обвиняем за това, че на 13 юни миналата година е опитал да принуди Христинка Иванова да напусне парламентарната група на ИТН и парламента. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 6 години затвор. От партията на Слави Трифонов пуснаха и запис, който според тях е доказателство, че Василев е убеждавал Иванова да го последва.

Независимият вече депутат нарече обвинението "скалъпено и срам за следствието и прокуратурата". На 11 май той депозира в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от имунитета си като народен представител, с която дава съгласието си срещу него да продължи наказателно производство.

Преди месец той беше призован в Националната следствена служба.

"Казах, че не съм заплашвал никого и не съм принуждавал никого, каквато е истината, добави той. И отбеляза, че е дошъл без колега адвокат, което означавало, че по по никакъв начин няма притеснения. Едно изречение беше, което им казах - не съм извършил престъплението, за което бях привлечен като обвиняем", обясни тогава депутатът.